Svensk politi: dna-mærkning skræmmer tyve væk

Indbrud er reduceret med over 40 procent i de områder, hvor private smører genstande med dna-væske, viser ny rapport fra svensk politi.

Østjyllands Politi har fundet et eksemplar af designstolen Ægget, der er smurt med dna-væske. Her forsøger Anders Uhrskov, der er fungerende vicepolitidirektør, at aflæse dna-koden.

En ny form for indbrudssikring spreder sig i private hjem og hos flere af landets kommuner.

Sikringen er en dna-væske, der indeholder en unik kode, og den ser ud til at mindske antallet af indbrud, viser en ny svensk undersøgelse.

I Sverige har politiet lavet et forsøg, hvor 1.500 boliger i tre områder i Stockholms omegn har mærket deres værdigenstande med dna-væske i perioden juli 2014 til december 2015.

Antallet af politianmeldte indbrud i hjemmet er blevet reduceret med over 40 procent i forsøgsområderne sammenliget med tidligere år.

I tre nærliggende kommuner faldt antallet af indbrud også med fire procent.

En usynlig væske

Dna-væske er en usynlig væske, der indeholder en unik kode, som man kan smøre på sine værdigenstande.

Man kan ikke umiddelbart se den med det blotte øje. Men ved at lyse med UV-lys og med et mikroskop kan man se koden, som derefter kan slås op i et internationalt register.

På den måde kan politiet spore tyvekoster tilbage til den rigtige ejer, hvis de altså finder genstandene.

Tilbage til ejermanden

Hos Østjyllands Politi har man under en ransagning fundet et eksemplar af designstolen Ægget, der er mærket med dna.

Her er der heller ingen tvivl om, at mærkning kan hjælpe politiet i deres arbejde.

- Det er klart, når vi kan slå op i en database, hvem der reelt set ejer den, så forkorter det vores proces, siger Anders Uhrskov, der er fungerende vicepolitidirektør hos Østjyllands Politi.

- Vi kan finde frem til den forurettede. Ham, der har fået stjålet stolen ved et indbrud, får mulighed for at få sin stol tilbage, siger han.

Ifølge Østjyllands Politi er det afgørende, at man også skilter med dna-mærkningen.

- Det primære er jo at forhindre et indbrud præventivt og dermed få fortalt indbrudstyven, at der er nogle mærkede effekter, inden han begår sit indbrud, siger Anders Uhrskov og understreger samtidig, at der er en række andre ting, man kan gøre for at sikre sit hjem.

- Overvågning, alarmer, man kan mærke sine ting, man kan bede naboen om at kigge efter sit hus. Så der er rigtig, rigtigt mange ting, man kan gøre, siger han.

Fald i indbrud

Hos forsikringsselskabet Tryg har man lavet et lignende forsøg i et område i Sønderborg, der har været meget plaget af indbrud.

Også her tyder det på, at mærkningen virker.

- Vi kan se, at i det testområde, der bruger dna-kittet, som har mærket deres ting, og som skilter med det, er der et fald i indbruddene på 40 %, siger Charlotte Nolsøe Gøttler, nordisk CSR og forebyggelseschef i Tryg.

Men rykker indbruddene sig ikke bare til huse uden dna-mærkning?

- Det er en reel risiko og noget af det, vi skal teste. Men i forsøget er der faktisk en afsmittende effekt i områderne omkring testområdet, hvor indbruddene også er reduceret, siger hun.

Og troen på, at dna-mærkningen virker, har også fået flere tusinde danskere til at smøre deres genstande med dna-væske.

Mærkning skal ikke stå alene

Hos Det Kriminalpræventive Råd er man også positive over for dna-mærkning og andre metoder til mærkning, da mærkning kan gøre varerne mindre værd for hælere.

- Men mærkning er bare en del af en samlet forebyggelse mod indbrud, siger Lone Harlev, der er projektleder i Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden og ekspert i indbrudssikring.

Hun anbefaler eksempelvis nabohjælp, og at man sikrer sine døre vinduer med beslag.

Derudover skal man lade opvasken stå og få det til at se ud som om, at der er nogen hjemme, mens man er på ferie, og rydde haveredskaberne væk, så de ikke bliver brugt til at begå indbrud, siger hun.

Facebook
Twitter