Svensk politi: Kriminelle betaler for bombesprængninger

Kriminelle med mange penge hyrer folk til at udføre eksplosioner, lyder det.

Sverige har i den seneste tid været ramt af en række eksplosioner. Her undersøger svensk politi en eksplosion, der den 7. august ramte rådhuset i Landskrona i Skåne. (Foto: © 50090 Johan Nilsson/TT, Scanpix)

I det svenske har de i den seneste tid været hårdt ramt af eksplosioner, der blandt andet efterlader bygninger ødelagt, og vinduer, som er sprængt ud.

Især den sydsvenske by Malmø er ramt, og her har politiet flere gange set samme mønster.

Kriminelle - ofte med relation til bandemiljøet - betaler andre personer for at få udført bombesprængninger.

Det bekræfter kriminalinspektør ved Malmøs politi Mats Johanneson over for DR.

- Dem, der ønsker at sprænge noget i luften, får nogle andre til at gøre det, siger han.

Kriminalinspektøren fortæller også, at det er kriminelle, som har mange penge, der helst vil undgå selv at komme i søgelyset, der så hyrer folk til at udføre eksplosioner for sig.

'Kriminelle har ingen grænser'

I sagen om eksplosionen ved Skattestyrelsen i København er to mænd fra Malmø mistænkt som gerningsmænd. En 22-årig er anholdt og skal udleveres til Danmark, slog byretten i Malmø i dag fast, mens en 23-årig er efterlyst og fortsat på fri fod.

Ifølge Københavns Politi kørte de over Øresundsbroen til Danmark tirsdag aften i sidste uge, hvor de opholdt sig i cirka 70 minutter, inden de igen forlod landet i en hvid Citroën Berlingo. Politiet efterlyser også vidner, der har set bilen.

Svensk politi har også afhørt flere andre personer i sagen, lyder det fra den svenske kriminalinspektør.

- Det er personer, der er i de mistænktes omgangskreds, og som kender dem, siger Mats Johanneson.

Hvorvidt det vil føre til flere anholdelser i sagen, kan han ikke sige mere om på nuværende tidspunkt, men understreger, at politiet fortsat søger den 23-årige, der sammen med den anholdte også er mistænkt.

Hvad gerningsmændenes motiv i sagen skulle være, er fortsat uvist, men den svenske kriminalinspektør understreger, at selvom der er en landegrænse mellem Sverige og Danmark, stopper det ikke kriminelle i at tage over sundet.

- Kriminelle har ingen grænser. Der er bare en bro imellem os, og det er intet problem, lyder det fra Mats Johanneson.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har også udtalt, at regeringen vil afsøge muligheden for at sikre en bedre grænsekontrol mod Sverige.

Bander involveret i svenske eksplosioner

Sverige og i særdeleshed Malmø har været hårdt ramt af eksplosioner de seneste fire år. Alene fra januar til maj i år er der registreret 93 sprængninger.

Flere gange er eksplosionerne også gået udover offentlige myndigheder. For eksempel blev retsbygningen i Malmø, hvor dagens grundlovsforhør mod den mistænkte 22-årige i sagen om Skattestyrelsen fandt sted, i 2015 ramt af en bombesprængning.

I begyndelsen brugte de kriminelle ofte håndgranater eller såkaldte "bangers," som ikke gør stor skade. Men i slutningen af 2018 begyndte politiet i Sydsverige at se, at kriminelle gjorde brug af sprængstof stjålet på for eksempel byggepladser.

De gælder for eksempel ved en eksplosion, der skete 9. december 2018 i udkanten af Malmø, hvor en ung mand blev hårdt såret.

I den sag sidder flere personer lige nu varetægtsfængslet, har det svenske politi tidligere oplyst DR i en e-mail. Ifølge svenske Kvällsposten har de fængslede koblinger til bandemiljøet.

I hovedstadsområdet herhjemme har der siden februar været ni eksplosioner. Dem kan du læse mere om her.

I videoen kan du se, DR's retskorrespondent vise det hul frem, som eksplosionen ved Skattestyrelsen har efterladt: