Svensk politi løslod knivstikker fra Sandholm efter angreb på minister

Det var ikke den svenske minister, som den mistænkte knivstikker fra Sandholmlejren gik direkte efter, siger Säpo.

PET havde øje på den 25-årige mand, der er fængslet for knivoverfald på betjent, inden forbrydelsen. (Foto: 4583 Bosse Nilsson/ Kristianstad)

Det var den svenske justits- og migratonsminister Morgan Johansson, der tidligere på året blev angrebet med en brandslukker af den 25-årige mand, som nu er varetægtsfængslet efter gårsdagens knivoverfald på en politibetjent på asylcentret Center Sandholm i Nordsjælland.

Det bekræfter Sirpa Franzén, der er pressechef for det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, over for DR Nyheder.

Tidligere på dagen kunne danske PET fortælle, at man allerede inden tirsdagens overfald havde den mistænkte mand i søgelyset. Manden, der er statsløs palæstinenser, havde nemlig selv fortalt de danske myndigheder, at han tidligere skulle have overfaldet en svensk minister.

Gik ikke efter ministeren

Det var dog ikke ministeren, den 25-årige mand gik efter, understreger Sira Franzén i en mail.

Det var derimod ”en person på et asylcenter”.

- Grunden til at sikkerhedspolitiet undersøgte sagen, var, at den mistænkte i marts i år havde udløst en brandslukker mod en person på et asylcenter. Da angrebet mod personen fandt sted, var den svenske justitsminister også til stede, og det førte til, at hans livvagter greb ind, skriver hun.

Den 25-årige mand er statsløs palæstinenser. (Foto: 4583 Bosse Nilsson/ Kristianstad)

Da der ikke var tale om et planlagt angreb mod ministeren, lod de ham efterfølgende gå, oplyste Säpo tidligere på eftermiddagen til DR Nyheder.

Skulle udvises fra Danmark

Manden tog efterfølgende til Danmark, hvor han senest har opholdt sig på Sjælsmark Kaserne, der er et udrejsecenter for udlændinge, som har fået afslag på at få asyl i Danmark.

Manden blev dog tiltalt efter episoden i marts. Men i mailen skriver pressechefen, at den svenske anklager i august i år droppede tiltalen, da han havde fået informationer om, at ”den mistænkte befandt sig i Danmark, og at han skulle udvises derfra”.

Den 25-årige mand blev tidligere på dagen fremstillet i grundlovsforhør. Han er nu blevet sigtet for manddrab mod den 56-årige betjent, der var i livsfare, efter at han natten til tirsdag blev stukket tre gange.

Manden, der ifølge PET muligvis er både psykisk syg og radikaliseret, nægter sig skyldig.