Svensk politi vil sætte specialister i profilering ind i jagten på stenkastere

Gerningsmandsprofilering kan være det helt rigtige træk, siger tidligere drabschef i Danmark Bent Isager-Nielsen.

I det hidtil mest alvorlige tilfælde mistede en 70-årig dansk mand sit ene øje, da han 19. maj blev ramt af en sten gennem forruden på strækningen mellem Skurup og Ystad. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Kriminalteknikere, adfærdsforskere og retslæger fra det nationale svenske politi skal nu hjælpe deres skånske kolleger med at opklare sagen om stenkast på E65-motortrafikvejen.

Efter flere end hundrede tilfælde, hvor hovedsagelig danske bilister er blevet ramt af kasteskyts, skal der tegnes en profil af den eller de mulige gerningsmænd.

- Vi har brug for al den viden, vi kan få, siger pressetalsmand Ewa-Gun Westford fra politiet i Skåne til SVT.

Så sent som torsdag aften blev E65 spærret af efter en melding om et stenkast ved Rynge på strækningen mellem Skurup og Ystad, hvor mange danske bilister er blevet ramt.

Strækningen bruges af blandt andre bilister, som skal med færgen til Rønne på Bornholm, der afgår fra Ystad i Sverige.

I langt de fleste tilfælde er det biler med danske nummerplader, der er blevet ramt.

- Lige nu er vi oppe på 104 eller 105 anmeldelser om stenkast. Vi venter lidt og afvejer, inden vi registrerer nye hændelser eller afskriver dem, siger Ewa-Gun Westford til SVT.

Svensk politi har fået tips og information fra borgerne, men har endnu ikke foretaget anholdelser i dagen.

- Vi har også sendt nogle ting til analyse, men det er noget, som vi må vente med at få svar på, siger Ewa-Gun Westford.

Tidligere drabschef: Kan være aktivister eller fanatikere

Ifølge tidligere drabschef og chef for Rigspolitiets Rejsehold Bent Isager-Nielsen er det logisk, at politikredsen i Skåne nu søger hjælp fra det nationale politi.

Gerningsmandsprofilering er især et værktøj, der bruges i sager om sædelighedsforbrydelser, voldtægt eller drab, men det kan også være med til at skabe et gennembrud i sagen om de mystiske stenkast.

- Selvom der ikke er tæt kontakt mellem offer og gerningsmand, så er der alligevel en god mulighed for, at man kan komme tættere på, hvad motivet er.

- For der er en lang række motiver, man tilsyneladende fra start kan udelukke. Det er jo ikke seksuelt, det er næppe hævn, det er ikke berigelse, det er ikke penge. Der er en hel masse, man kan sige, at det ikke er, siger han.

Bent Isager-Nielsen har en lang karriere i kriminalpolitiet bag sig. Han er desuden opstillet for De Konservative på Frederiksberg til kommunalvalget til efteråret. (Foto: søren bidstrup © Ritzau Scanpix)

Gerningsmændene skal måske findes blandt personer, der har et politisk formål med at ramme danske bilister.

- Det kan for eksempel være miljøaktivister, der vil ramme danskere, som de synes, sviner Skåne til blot for at komme fra et sted til et andet i Danmark, nemlig Bornholm.

- Men motivet kan også være spænding og selviscenesættelse, som vi nogle gange ser i sager om tilsyneladende uforklarligt hærværk eller brandstiftelser. Altså hvor motivet er at skabe frygt i et samfund og lege kispus med myndighederne, siger Bent Isager-Nielsen.

Slangebøsse eller andet kasteaggregat?

Bent Isager-Nielsen understreger, at han ikke har kendskab til alle sagens detaljer.

Men ud fra de oplysninger, der kommet frem indtil videre, gætter han på, at der er tale om mere end én gerningsperson.

Han finder det nemlig påfaldende, at der indtil videre ikke er nogen, der har set de personer, der har kastet stenene.

- Jeg ser for mig, at det sagtens kan være en, to eller tre personer. Én ligger måske med en kikkert og kan sige til den næste, at den røde Hyundai eller blå Fiat er en dansk indregistreret bil, og så man er klar til, at de næste kan kaste og ramme, siger han.

Politiet i Skåne har blandt andet sendt droner til vejrs i håb om at finde gerningspersonerne, men venter stadig på et gennembrud i sagen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Skånes politi har oplyst til Sydsvenskan, at man arbejder med en teori om, at der er blevet brugt slangebøsser og både sten og møtrikker som skyts.

Bent Isager-Nielsen hælder også til, at det ikke er tale om almindelige kast.

- Jeg vil også tro, at man bruger en eller anden form for kasteaggregat. Vi havde nok fået det at vide, hvis vi havde set folk så helt ude ved motorveje og kaste. Og mig bekendt har man ikke set noget af den slags, siger han.

Kan lede politiet i en bestemt retning

Bent Isager-Nielsen har været chef for den tilsvarende danske gruppe, der arbejder med profilering af gerningsmænd, og fortæller, at det er et godt værktøj i mange sager.

Men det kan ikke bruges som bevis, hvis man vil fængsle en mulig gerningsmand.

- Det er ikke som et dna-bevis eller fingeraftryk, det er kvalificeret gæt. Man kan ikke gå til en dommer og sige, at her har vi Göran eller Mohammed, han passer på profilen, men vi har ingen beviser.

- Man kan bruge gerningsmandsprofilering til kvalificerede gæt med tvivlens nådegave, men ikke som et klokkeklart bevis.

De fleste stenkast er sket på E65 mellem Skurup og Ystad, mens enkelte har fundet sted tættere på Malmø. Der har desuden været mindst ét stenkast på E6 mellem Malmø og Trelleborg. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Profileringen kan bruges til at rette politiindsatsen i en bestemt geografisk retning eller i bestemte miljøer, så politiet kan begynde at indsnævre en kreds af mulige vidner og gerningspersoner, forklarer Bent Isager-Nielsen.

Men han kender også til sager, hvor politiet er kommet på vildspor.

- Man skal passe på med at lægge alle sine æg i en kurv og sige, at det skal være en bestemt mand med en bestemt holding, for hvis du tager fejl, så misser du alle de andre muligheder. Så det er altså kun et ekstra lod i vægtskålen, som man kan byde ind med.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk