Svensk roma-kritik breder sig

Flere fremtrædende svenske og danske politikere fortsætter nu kritikken af roma-udvisningerne. Men alt bliver afvist af justitisminister Lars Barfoed.

Trods skærpet kritik, så afviser justitsminister, Lars Barfoed, at udvisningen af 23 romaer var forkert. (© DR)

Sagen om udvisningen af 23 romaer fra Danmark breder sig. Politikere i Sveriges regeringspartier vender nu også tommelfingeren nedad.

- Jeg taler nok også for integrationsministeren, når jeg siger, at det her er totalt uacceptabelt. Det ville aldrig ske i Sverige, siger integrationsordfører Frederick Federley fra Centerpartiet.

Bakker Leissner op

Dermed bakker han op om gårsdagens kritik fra Maria Leissner, der er demokratiambassadør i Sverige og formand for Rådet vedrørende Roma-spørgsmål.

Hun sagde i går, at udvisningerne var racistiske, og det synspunkt deler Frederick Federley.

- Det er racisme, når man udviser en hel gruppe mennesker, uden man har prøvet det og set, om de har begået noget kriminelt. Så er det ren og skær racisme, siger han.

Diskriminerede generalisering

6. juli gav udlændingeservice politiet i Danmark grønt lys til at udvise 23 romaer fra Amager i København, fordi de havde forstyrret den offentlige orden ved at sove i et buskads og i en forladt bygning.

Det er diskriminering, lyder det fra Ulf Nilsson, der er Riksdagsmedlem af regeringspartiet, Folkpartiet Liberalerna

- Det er en diskrimerende generalisering ikke at behandle mennesker som individer, siger Ulf Nilsson.

Barfoed afviser kritik

De kritiske røster fra Sverige bliver blankt afvist af den konservative Justitsminister Lars Barfoed.

- Jeg synes, det er helt ude i hampen, og jeg forstår ærlig talt ikke, hvorfor svenske politikere føler sig kaldet til at blande sig i, hvordan vi disponerer i Danmark, siger Lars Barfoed til TV Avisen.

Hårdt til værks

Justitsministeren har instrueret politet til at gå så hårdt til værks som muligt for at udvise folk, der kommer til Danmark og camperer ulovligt og forstyrrer den offentlige orden.

- Hvis vi først giver los og ikke sørger for, at sende dem hjem igen, så viser vi, at Danmark er et sted, hvor man bare kan komme og campere rundt omkring på rasteplaner, i parker og i forladte bygninger med den kriminalitet, som der også er en stor risiko for, at der følger med, siger justitsministeren.

Kritik fra oppositionen

Både de radikale og Enhedslisten i Danmark kritiserer nu også udvisningerne.

- Det er diskriminerede overfor en lille minoritetsgruppe, der er meget marganaliseret i Europa, og derfor nærmer det sig racisme, siger den radikale integrationsordfører, Marianne Jelved.

Gruppeformanden for Enhedslisten, Per Clausen, følger trop.

- Hvis der er kriminalitet, så skal kriminaliteten opklares. De skyldige skal straffes, og det kan så også føre til udvisning, det er jeg helt med på. Men her har man taget en hel gruppe og sender dem ud, fordi nogen var kriminelle, og det synes jeg er helt utilladeligt, siger Per Clausen.

Overholder lovgivning

Lars Barfoed afviser pure, at Danmark er gået over stregen.

- Vi går lige dertil, hvor vi har mulighed for i henhold til international lovgivning og sender dem hjem igen, når de fører den kultur med sig. Det er uacceptabelt, og det har intet med racisme at gøre, siger han.

Facebook
Twitter