Svensk studie stoppet: Seks babyer døde

Indtil videre venter de danske fødselslæger med at ændre retningslinjer på området.

- Det ville have været uetisk at fortsætte, siger forskerne. (Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

Et stort svensk fødselsstudie er stoppet før tid på grund af seks døde babyer.

The Guardian skriver, at studiet havde til formål at undersøge risikoen ved at føde i uge 43 fremfor i uge 42. Normalt en graviditet 40 uger - her sættes terminsdatoen i hvert fald til.

10.000 gravide skulle i studiet inddeles i to grupper, hvor fødslen i den ene skulle sættes i gang i begyndelsen af uge 42, mens den anden gruppe af gravide skulle have fødslen sat i gang i begyndelsen af uge 43.

Men allerede i oktober sidste år blev studiet droppet efter fem dødfødsler og en enkelt spædbarnsdød - allesammen i gruppen af kvinder som først blev sat i gang i uge 43.

- Det ville have været uetisk at fortsætte, sagde forskerne ifølge The Guardian.

Svenske hospitaler ændrer praksis

Detaljerne om studiets forløb er først rigtigt blevet kendt nu, efter en af forskerne har offentliggjort nogle af detaljerne fra studiet i en ph.d.-afhandling.

Her skriver forskeren, at resultaterne bør betyde en ændring i anbefalingerne, så en graviditet ikke går længere end 41+0 uger (41 uger og 0 dage).

Allerede nu har Sahlgrenska Universitetshospital ifølge SVT ændret retningslinjer, og andre svenske hospitaler vil ifølge The Guardian også ændre retningslinjer.

Danske fødselslæger: Vi venter

I Danmark er den officielle anbefaling fra Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, at alle gravide har født inden uge 42+0. Og indtil der kommer officielle resultater fra det svenske studie, fortsætter den anbefaling, fortæller selskabets formand Hanne Brix Westergaard til DR Nyheder.

- Det er et interessant studie, som vi holder meget øje med. Men vi afventer, at det bliver offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift. For så får vi alle detaljer, og der har været andre forskere, der har kigget på resultaterne.

Hun fortæller, at der i ph.d.-afhandlingen ikke er detaljeret information om dødsårsagen for de seks babyer i studiet.

- Vi er nødt til at vide, hvorfor de seks fostre døde. Måske viser det sig, at de seks kvinder havde en sygdom, som man ikke kendte til. Eller måske havde fostrene en misdannelse, som de døde af. De detaljer får vi sandsynligvis, når studiet bliver offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift, forklarer hun.

Nye retningslinjer har konsekvenser

Hvis det viser sig, at studiets konklusion bliver, at gravide bør sættes i gang med fødslen senest i uge 41+0, så vil Hanne Brix Westergaard sætte sig ned med en række kolleger og se på studiet og gennemgå al forskning på området.

Og hvis de kommer frem til, at retningslinjerne bør laves om, skal regionspolitikerne tages med på råd, fortæller hun.

- Hvis alle gravide skal tilbydes igangsætning senest 41+0, vil det betyde en kæmpe belastning for alle landets fødeafdelinger. For de gravide skal ses flere gange, og der skal flere jordemoderhænder på dem.

- Og så skal vi have fat i regionerne, som skal bevilge penge til, at det her kan sættes i værk, siger Hanne Brix Westergaard.

Hvis alle gravide skal tilbydes igangsættelse i uge 41+0, vil det betyde et kæmpe pres på de danske fødeafdelinger, siger Hanne Brix Westergaard. (Foto: Dorthe Ørsig © Scanpix)

Gode erfaringer med igangsættelse

Da den danske anbefaling om fødsel inden uge 42+0 blev besluttet i 2011, betød det, at gravide ikke længere først blev tilbudt igangsættelse, når de var to uger over termin.

Og selvom det gav et stort pres på de danske fødeafdelinger, har det ifølge Hanne Brix Westergaard blandt andet betydet, at færre fostre dør i mors mave.

- Samtidig er der ikke flere kvinder i den gruppe, der føder via kejsersnit. Altså at det at blive sat i gang ikke betyder en mere kompliceret fødsel end en naturlig fødsel, siger hun.

Dog er de ifølge Hanne Brix Westergaard opmærksomme på, at nogle kvinder har det svært med at blive sat i gang, fordi de de føler angst ved det og hellere vil vente på, at kroppen selv sætter fødslen i gang.

Det er endnu uvist, hvornår konklusionerne fra det svenske studie bliver offentliggjort.