Svenske højrenationalister sparker valgkamp i gang i København

Alternativ for Sverige afholder konference på Amager i weekenden. Nu får konferencecentret hug på Trustpilot.

Det højrenationalistiske parti Alternativ for Sverige møder stor modstand, når de holder arrangementer i Sverige. Nu tager de til København. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Går man ind på hjemmesiden, der tilhører det højrenationale svenske parti Alternativ for Sverige, mødes man af et billede af Dannebrog.

Partiet opfordrer nemlig dets medlemmer til at rejse til København på lørdag, hvor det kontroversielle parti kickstarter sin valgkamp frem mod EU-parlamentsvalget i maj.

Partiet fik kun 0,3 procent af stemmerne ved Rigsdagsvalget sidste år, men håber alligevel på at komme i Europa-Parlamentet.

Grunden til, at et nationalistisk svensk parti afholder konference i København, er simpel, lyder det fra partiets formand: De er ikke velkomne nogen steder i Sverige.

- Vi ved, hvordan tingene ender i Sverige, så vi besluttede at drage mod København, siger Gustav Kasselstrand, som siger, at svenske konferencesteder afviser dem blankt eller aflyser deres reservationer, når "venstreorienterede medier" begynder at skrive om dem.

- Jeg føler mig til en vis grad mere velkommen i Danmark, end jeg gør i Sverige, siger Gustav Kasselstrand, der forventer over 200 deltagere ved konferencen på lørdag.

Konferencested får hug

Gustav Kasselstrand var i 2017 med til at stifte Alternativ for Sverige, som blandt andet sigter efter et asylstop og kobler indvandring sammen med kriminalitet, velfærdssammenbrud og terror.

Han stod tidligere i spidsen for ungdomspartiet hos det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterne, men blev i 2015 ekskluderet fra partiet efter beskyldninger om forbindelser til racistiske og nynazistiske grupper.

Gustav Kasselstrand afviser kategorisk, at hans parti har forbindelser til det ekstreme højre.

Researchkollektivet Redox skrev i mandags om partiets kommende konference, som finder sted på Comwell Conference Center Copenhagen. Siden er det gået stødt ned ad bakke for konferencecentret på hjemmesiden Trustpilot.

På to døgn er Comwell gået fra at have 82 anmeldelser til i skrivende stund at have 346 anmeldelser på Trustpilot. De har fået over 200 1-stjernede anmeldelser, som er ledsaget af kommentarer som "lægger lokaler til svensk nazist-parti" og "profiterer på nynazisme".

Her til aften opfordrer Trustpilot på sin side brugerne til kun at skrive anmeldelser om Comwell, hvis man har haft en konkret oplevelse med dem.

Der kan også forventes modstand uden for den digitale verden i forbindelse med lørdagens konference. Grupperne Revolutionære Antifascister og Antifascistisk Aktion indkalder på Facebook til demonstrationer ved konferencestedet på lørdag.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Comwell på nuværende tidspunkt.

Kasselstrand: Jeg forstår ikke modstanden

Hos Gustav Kasselstrand er meldingen, at modstanden mod deres besøg ikke er overraskende, men han siger samtidig, at han ikke forstår den.

- Mange af tiltagene, som vi foreslår, er allerede regeringspolitik i Danmark, siger han og henviser til Danmarks stop for kvoteflygtninge.

- Det er et forslag, der virkelig er kontroversielt i Sverige, men i Danmark er det regeringspolitik.

- Havde vi været et dansk parti, ville der ikke være noget kontroversielt. Vi ville være som Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige, siger han.

Partiet Alternativ for Sverige vækker stærke følelser. På billedet ses svensk politi i clinch med moddemonstranter i Stockholm i sommer. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Men kigger man på historierne, der har været om dit parti og jeres politik, vil du så ikke sige, at der er elementer, der er splittende og ekskluderende?

- Nej, det er ikke sandt, siger han.

- Hvis man kigger, finder man ikke noget om højreekstremisme eller nynazisme i vores parti. Vi er et udbryderparti af Sverigedemokraterne, siger formanden, der sammenligner det med, at medlemmer af Dansk Folkeparti skifter til Nye Borgerlige.

- Det har intet med højreekstremisme at gøre. Det er fjollet, og jeg synes, at enhver, der kommer med den slags beskyldninger, virkelig skal kunne bevise det, men de har ingen beviser på det.