Svenske lægestuderende spilder pladser i Danmark

Mange svenske studerende på de danske medicinuddannelser falder fra og rejser hjem igen. Det betyder, at adskillige studiepladser står tomme, og at hele hold på medicinstudiet må nedlægges.

Svenske og norske lægestuderende rejser hjem før tid. (Foto: wax115 © stock.xchng)

Alt for mange svenske studerende på de danske medicinuddannelser falder fra og rejser hjem igen.

Og i en tid med lægemangel har det vakt stor bekymring på Københavns Universitet, at adskillige studiepladser står tomme, og hele hold af medicinstuderende må nedlægges.

- I dag er situationen den, at to ud af tre studerende, der stopper på lægestudiet efter de to-tre første semestre, er svenske, siger prodekan for uddannelse, professor Flemming Dela, til Politiken.

Økonomisk tab

Ifølge Flemming Dela har det store frafald flere negative konsekvenser.

- Hvis de studerende dropper ud efter få semestre, står deres pladser tomme resten af studieårene. Det finder vi er meget uheldigt midt i en periode, hvor der er lægemangel i Danmark. For os medfører det samtidig et betydeligt økonomisk tab, for gennem taxameterordningen modtager vi kun penge for de studerende, der gennemfører studiet, siger han.

Hjem før tiden

Svenskere og nordmænd har ifølge de nordiske aftaler ret til at læse i Danmark. Sidste år blev 182 af de knap 470 studiepladser i København tilbudt svenskere.

Lægeforeningens formand, Jens Winther Jensen, siger, at "hvis det svenske frafald virkelig bidrager til vores lægemangel, er det da et problem".

- Jeg kan kun opfordre til, at universitetet får klarlagt baggrunden for, at så mange svenskere rejser hjem før tiden, siger Jens Winther Jensen til Politiken.

Facebook
Twitter