Svenske lighunde hjalp med at finde Kim Walls hoved og ben

Ingen havde troet, at duftspor fra ligdele kunne drive så langt, forklarer drabschef.

To svenske politihunde, der er trænet i at søge efter duftspor fra ligdele på havet, har hjulpet til med at finde resterne af den dræbte journalist Kim Wall. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT © Scanpix)

Ligdelene fra den svenske journalist Kim Wall er blevet fundet er fundet cirka 1.000 meter syd for de steder, hvor svenske specialtrænede lighunde har gjort en række markeringer under den seneste tids efterforskning af drabssagen.

Det fortalte drabschefen ved Københavns Politi, Jens Møller Jensen, på et pressemøde tidligere i dag, hvor det kom frem, at dykkere fra Søværnets minørtjeneste har fundet både Kim Walls hoved og begge ben samt hendes tøj.

De svenske politihunde er trænet til at kunne snuse hen over vand efter spor. Ad tre omgange har de været en del af efterforskningen af drabet på Kim Wall, og de har hver gang har lavet flere markeringer.

Jens Møller Jensen fortalte, at det først er senere i eftersøgningen af ligdelene fra den svenske journalist, at hundene har hjulpet til.

- Der var ingen, der havde en tro på, at duftspor fra ligdelene kunne drive så langt, forklarede han.

Dykkere fandt i går formiddag først en pose med Kim Walls trøje, nederdel, strømper, sko samt en kniv. I posen lå der også nogle blylodder til at holde den nede.

Omkring middagstid gjorde dykkerne et nyt fund, hvor de fandt to ben, og kort tid efter blev Kim Walls hoved fundet i en pose, der var tynget ned af flere metalstykker.

Universitet og skib pegede på område

Udover indsatsen fra de svenske lighunde, så spillede Aarhus Universitet og deres havmiljøskib også en vigtig rolle i søgningen efter Kim Walls ligdele.

- De har kunne hjælpe med en beregning på baggrund af historisk strømdata, hundenes markering og de kendte strømforhold i Køge Bugt den 11. august (hvor ubåden blev fundet, red), sagde Jens Møller Jensen på pressemødet og uddybede:

- I arbejdet var de kommet i nærheden af det sted, hvor ligdelene bliver fundet i går. De sagde, at det var en mulighed, at vi kunne søge her, så det gjorde vi.

Peter Madsens ubåd, "UC3 Nautilus", var neddykket i fire timer mellem 10. og 11. august, og det er efterfølgende lykkedes efterforskerne at kortlægge dens rute. Det er denne rute, der er blevet gennemsøgt for at finde ligdelene. Eftersøgningen er foregået på 10 til 12 meter dybt vand, oplyste Jens Møller Jensen.

- Den del af Køge Bugt, hvor vi har fundet de her dele, er også der, som vores hypotese har peget på, at vi skulle søge. Hypotesen er gået på, at Kim Wall er blevet parteret i de knap fire timer, ubåden har været neddykket, forklarede Jens Møller Jensen.

Københavns Politi har efter pressemødet oplyst på Twitter, at dykningen er indstillet i weekenden.

Men politiet fortsætter eftersøgningen af Kim Walls arme. Både af efterforskningsmæssige årsager og af hensyn til hendes familie, fortalte drabschefen på pressemødet.

Facebook
Twitter