Svenske politikere: Forholdet mellem Danmark og Skåne har taget skade

Skåninge må nu rejse frit ind i Danmark. Men det har taget for lang tid, lyder kritikken.

Skåningene kan nu igen frit tage færgen fra Helsingborg til Helsingør og besøge Kronborg. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Fra midnat har det været tilladt for svenskere fra Skåne at rejse frit ind i Danmark.

Tidligere har de kun kunnet rejse ind i landet mod fremvisning af en negativ corona-test. Samtidig bliver skåningene også fritaget for kravet om at skulle booke seks overnatninger i Danmark inden indrejse, som andre turister ellers skal.

Men den lempede tilgang til skåningene har været alt for længe undervejs, lyder det fra svenske politikere. Og det kan have skadet forholdet mellem regionerne.

Ifølge Lunds borgmester, Philip Sandberg, er Skåne og det østlige Danmark nemlig så integreret, at det skal betragtes som en fælles region.

- Når man lukker broen til Skåne, er det som at lukke lillebælt eller lukke vejene mellem København og Roskilde.

- Vi er en region, som hænger tæt sammen, da vi arbejder meget sammen. Lukker man det, får det store konsekvenser, siger han.

Dansk dobbeltmoral

Også Niels Paarup-Petersen, der sidder i Rigsdagen - det svenske svar på Folketinget - for Centerpartiet, mener, at forholdet mellem skåningene og Danmark har lidt skade.

For mens Sverige generelt har været hårdere ramt af coronavirus end Danmark, har tallene set fine ud i Skåne.

- Man har ikke haft en rimelig tilgang til Skåne. Man har bare set på de nationale tal i Sverige, særligt i Stockholm. Det har været et problem for regionen længe.

Han mener, at den danske tilgang har sat sig i skåningene.

- Det føles urimeligt, at så mange danskere kommer til Skåne, mens skåninge ikke må komme til Danmark. Det er jo bare dobbeltmoral, og det har alle indset. Derfor har en del været irriterede over det.

- Det handler om følelsen af, om man er del af samme region eller ej. Følelsen af sagtens at kunne tage et arbejde i København forsvinder lidt, når grænsen tit bliver lukket, siger han.

Sårene skal heles - med Gammel Dansk

I Helsingør - en by, der normalt lever godt af svenske turister - glæder borgmester Benedikte Kiær (K) sig over, at skåningene nu igen frit kan tage til byen, så der igen kan komme gang i omsætningen fra de svenske turister, der normalt løber op i omegnen af 400 millioner kroner årligt.

Men hun frygter også for, om den seneste tid har gjort skade, der ikke kan gøres om lige med det samme.

- Mange på den anden side af sundet er knotne over den måde, de er blevet omtalt på. Der er blevet talt ned til svenskerne.

- Der er nogle sår, der skal heles, og jeg håber, de bliver helet rigtig hurtigt, så vi kan vende tilbage til det, der var før med samarbejde og besøg fra svenske gæster, siger hun.

Derfor disker byen her til formiddag også op med kaffe og wienerbrød til de første svenskere, der tager den korte færgetur fra Helsingborg til Helsingør.

- Og vi har toppet op med en Gammel Dansk for at vise, at vi virkelig gerne vil have, at de kommer herover, siger hun.

Facebook
Twitter