Svenskere optager hver tredje lægestudie-plads

Over en tredjedel af dem, der i dag får at vide, at de er blevet optaget på medicinstudiet, er svenskere. På uddannelsen i København er det 33 procent. Det bekymrer videnskabsministeren, som vil finde en løsning i EU. Sverige ser ikke noget problem.

Vi mangler læger her i Danmark. Derfor er det et problem, at svenskere optager pladserne på medicinstudiet, så vi ikke får uddannet flere danske læger. (Foto: wax115 © Stock.xchng)

Over en tredjedel af de 1.140 unge mennesker, der i dag får at vide, at de er blevet optaget på medicinstudiet er svenskere.

På lægeuddannelsen i København er det 33 procent, der har svensk pas, og det bekymrer videnskabsministeren.

- Det er klart et problem, at så mange pladser optages af svenskere, når vi har brug for dem i Danmark. Jeg må erkende, at på dette område har det nordiske samarbejde spillet fallit, og nu bliver vi nødt til at finde en løsning i EU, siger Helge Sander til Radioavisen.

Sverige ser intet problem

Det svenske undervisningsministerium ser ikke noget problem i, at der kun er 400 pladser på det svenske lægestudie og landet derfor sender flere end 1400 studerende til udlandet, en del af af dem altså til Danmark.

Den svenske undervisningsminsiteres pressesekretær, Wille Birksten, siger, at det ikke vil nytte at oprette flere uddannelsespladser i Sverige:

- Medicinstudiet er meget populært, hvis vi øgede antallet af pladser, ville der alligevel komme mange studerende til Danmark, siger Wille Birsten.

Ikke kun i Danmark

Det er i EU-regi, man finder de regler, der gør det muligt for svenskerne at strømme ind på de medicinske fakulteter i Danmark.

Her hedder det, at studerende i de respektive medlemslande har lige adgang til universiteterne i EU.

Og det er heller ikke kun i Danmark, problemet eksisterer.

- Jeg ved fra drøftelser med mine kolleger i blandt andet Østrig, Belgien og Luxemborg, at det er et problem, der er mindst lige så stort i disse lande, forklarer Helge Sander.

Næsten modersmål

Det er især i lande med sprogsammenfald, problemet opstår. I Danmark kan de svenske og norske studerende følge undervisningen på noget, der næsten er deres modersmål. Netop derfor har Danmark indgået en aftale med Norge, som er uden for EU, om en kvote for optagelserne.

Men den form for aftale har man ikke kunnet få i stand med svenskerne.

- Vi må erkende, at flere års initiativer på dette her område ikke har ført til noget resultat. Og derfor må vi sige, at det åbenbart ikke kan lykkes i nordisk regi. Derfor må vi tage fat i EU, siger Helge Sander.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532a5317a11f9d09b43e06f3

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter