Svenskere takker Kristian Jensen (V) for kommentar om racistiske plastre

Mens de svenske medier raser over en Facebook-opdatering fra den danske udenrigsminister Kristian Jensen (V), takker svenskerne ham.

En Facebook-opdatering fra den danske udenrigsminister Kristian Jensen har skabt en mindre mediestorm i Sverige, hvor en professor i statskundskab mener, at den danske udenrigsminister bør sende en undskyldning til det svenske folk. (© Billede fra Facebook)

Beige plastre er racistiske. Sådan lød en overskrift i de danske medier tidligere på ugen, da det kom frem, at apotekerne i Sverige vil sætte mørkere plastre på hylderne, efter den svenske racismeblogger Paula Dahlberg i et radioindslag havde kritiseret apotekerne.

Paula Dahlberg, der selv er adopteret fra Colombia, beskæftiger sig på sin blog med det, hun selv kalder hverdags-racisme, og de beige plastre var ifølge hende endnu et eksempel på, hvad hun selv kalder "hvidhedsnormen" i det svenske samfund.

- Hvis man tager alle de her små ting som plaster, bandage, undertøj, strømpebukser og legetøj til børn, udgør det tilsammen et stort helhedsbillede for os, som ikke er hvide, og som kan føle os ekskluderede og ikke være med på samme vilkår, sagde Paula Dahlberg bl.a. til svensk radio.

Racistiske fugle og børnebøger

Men historien er også én blandt mange fra vores svenske naboer, der den seneste tid heftigt har diskuteret politisk korrekthed.

Blandt andet er en række udtryk redigeret i nyudgivelserne af Pippi Langstrømpe, fordi Pippis far bliver omtalt som "negerkonge" i Astrid Lindgrens bøger.

Ligeledes har Svensk Ornitologisk Forening har ændret navnet på cirka 4.000 fugle, fordi disse - bl.a. fuglen, der hidtil gik efter navnet "negerfinken" - ifølge svenskerne, havde for nedladende navne.

Og da den seneste diskussion om plastre og politisk korrekthed nåede over sundet til Danmark, landede den ligeledes på udenrigsminister Kristian Jensens (V) Facebook-side. Her linkede han til en artikel fra Jyllands-Posten og kommenterede selv: "Endnu engang er jeg glad for at jeg ikke bor i Sverige..."

https://www.facebook.com/kristianjensen.venstre/posts/956736554376650

Kristian Jensen bør undskylde

Den opdatering fra en dansk udenrigsminister har imidlertid skabt en mindre mediestorm i Sverige, hvor flere dagblade, bl.a. Aftonbladet, skriver om opdateringen. Og ifølge den danskfødte statskundskabsunderviser på Stockholms Universitet, Drude Dahlerup, bør den danske Udenrigsminister undskylde over for svenskerne.

- Det er uværdigt, at en udenrigsminister udtaler sig sådan om et naboland, han bør komme med en undskyldning til det svenske folk, siger Drude Dahlerup til Aftonbladet.

Svenskere takker Kristian Jensen

Men måske har Kristian Jensen i virkeligheden ramt hovedet på sømmet. I hvert fald oversvømmes hans officielle Facebook-side i skrivende stund med gæste-kommentarer fra hinsidan. Flere svenske Facebook-brugere har besøgt siden for at takke den danske udenrigsminister for at tage diskussionen om, hvor grænsen for politisk korrekthed går.

- Tak. Godt, at du siger det. Sverige er blevet et rigtig skidt land, hvor farven på et plaster debatteres og ytringsfriheden er ved at forsvinde, skriver Facebook-brugeren Victor Falkteg blandt andet.

https://www.facebook.com/kristianjensen.venstre/posts/958272727556366

Oskar Rehn skriver, at han har hørt, at Kristian Jensen skylder en undskyldning, men at han, ifølge Oskar Rehn, ikke behøver at undskylde:

- Gør det ikke. Du behøver ikke undskylde. Vi vil heller ikke bo her! skriver han blandt andet.

https://www.facebook.com/kristianjensen.venstre/posts/958257434224562

Om Kristian Jensen ender med at sende en undskyldning til det svenske folk vides ikke, men debatten buldrer lige nu videre på den anden anden side af sundet.

Facebook
Twitter