Sveriges efterretningstjeneste: Vi har anholdt mand bag attentatplaner i Danmark

Det var svenske Säpo, som anholdt norsk statsborger med iranske rødder.

Svenske Säpo bekræfter, at de anholdt mand, der er mistænkt for at være en del af den iranske efterretningstjeneste. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Det var den svenske efterretningstjeneste, Säpo, som 21. oktober anholdt en norsk statsborger med iranske rødder i forbindelse med et planlagt attentat mod en iraner i Danmark.

Det bekræfter tjenestens pressechef, Karl Melin, over for DR Nyheder.

- Vi har på begæring fra den danske sikkerhedstjeneste PET anholdt en mand i Göteborg, der er fængslet i sagen, siger pressechefen.

Den anholdte er mistænkt for at have planlagt et attentatforsøg mod lederen af den iranske gruppe ASMLA i Danmark.

PET's teori er, at det var den iranske efterretningstjeneste, som stod bag attentatplanerne.

Det fortalte PET-chef Finn Borch Andersen på et pressemøde her til eftermiddag.

- En norsk statsborger med iransk oprindelse blev den 21. oktober anholdt. Den pågældende er nu varetægtsfængslet. Han er sigtet for at have sat en iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark samt for at have taget del i forberedelsen af et attentatforsøg, sagde Finn Borch Andersen.

- Det skal siges, at han nægter sig skyldig, tilføjede han og sagde, at manden er fængslet indtil foreløbigt 8. november.

Den svenske efterretningstjeneste bekræfter, at de har bistået deres danske kolleger i sagen.

- Anholdelsen er et resultat af et intenst samarbejde mellem tjenesterne i Norge, Danmark og Sverige, siger pressechef Karl Melin, der ikke kan svare på, hvorfor den anholdte var i Göteborg, og om han er bosiddende i Sverige.