Sviende sexsygdom spreder sig i Danmark

Antallet af gonorétilfælde er steget eksplosivt de seneste år. Sygdommen kan være symptomfri.

Bakterien Neisseria Gonorrhoea, der giver kønssygdommen gonoré. (Foto: BSIP © Getty Images)

Svie, pletblødninger og ildelugtende udflåd fra skeden eller penis.

Det er nogle af symptomerne på kønssygdommen gonoré, som flere og flere danskere de seneste år er blevet smittet med. Det oplyser Statens Serum Institut i nyhedsbrevet EPI Nyt.

Sygdommen er steget eksplosivt de seneste år fra 498 registrerede tilfælde i 2011 til 3259 tilfælde i 2016. Det er mere end en seksdobling i løbet af bare seks år.

Nogle kan også være smittet uden af ane det, fordi sygdommen i mange tilfælde er symptomfri.

Hvis sygdommen ikke opdages, kan det have store konsekvenser.

Kvinder kan få underlivsbetændelse og har risiko for at blive sterile, mens testiklerne kan blive ramt hos mænd. I meget sjældne tilfælde kan der opstå blodforgiftning og det kan sprede sig til eksempelvis led.

Gonoré forekommer overalt i verden. I Danmark faldt forekomsten af gonoré i 1980’erne og i første halvdel af 1990’erne. Men efter 1997 og især siden 2010 har der atter været en stigning i tilfældene.

Læs her mere om sygdommen her:

  • Gonoré er forårsaget af en bakterie, der kaldes gonokokken. Bakterien kan afsløres ved en podning, som en læge kan foretage.

  • Bakterien kan findes i både kønsorganerne, endetarmen og munden. Bakterien vil sidde i urinrøret, på livmoderhalsen, i endetarmen. I sjældne tilfælde i munden eller i svælget.

  • Gonoré smitter ved kontakt mellem slimhinder, hvilket typisk er ved samleje. Man kan altså ikke blive smittet ved at sidde på toiletbræt eller ved almindelig social omgang med en smittet person.

  • Otte ud af ti mænd får symptomer på sygdommen. De mest almindelige symptomer er svie, når man tisser, og udflåd fra urinrøret.

  • Kun cirka hver tredje af de smittede kvinder mærker, at der er noget galt. Ellers er de mest almindelige symptomer svie, når man tisser, og øget udflåd.Hvis sygdommen ikke behandles, kan den give betændelse i bitestiklerne hos mænd, mens den kan give underlivsbetændelse og i værste fald lukke æggelederne hos kvinder.

  • Den bedste beskyttelse mod sygdommen er kondom.Kilder: Apoteket.dk, Statens Serum Institut.

/ritzau/

Facebook
Twitter