Svin kan ikke svede - stop for transporter i varmen

Fødevarestyrelsen indskærper nu, at man ikke må transportere dyr ved over 30 graders varme.

Svinetransporterne sydpå må enten gennemføres om natten eller helt indstilles, lyder kravet fra Fødevarestyrelsen til branchen. (arkivfoto) (Foto: Christof Herrmann © Scanpix)

Det er ikke kun mennesker og kæledyr, der døjer med varmen. Også de slagtesvin, der bliver transporteret ud af Danmark for at blive slagtet i udlandet, har det slemt.

Svin har nemlig ingen svedkirtler og kan kun køle sig ned med vand eller ved at opholde sig et koldt sted.

Nu understreger Fødevarestyrelsen, at det ikke vil være muligt at transportere dyrene sydpå i de kommende dage, hvor temperaturen mange steder er langt over 30 grader.

Ifølge EU-reglerne må man nemlig ikke gennemføre de lange transporter, hvis temperaturen overstiger 30 grader inde hos dyrene.

- Hvis transportørerne ønsker at køre, så skal de have kølingsudstyr i lastbilen, som kan holde temperaturen nede. Alternativt skal de gennemføre køreturen om natten helt til destinationen. Det har vi netop informeret transportbranchen om, siger Stig Mellergaard, chefkonsulent i Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Gennemfører stikprøveundersøgelser

Ifølge Per Henriksen, veterinærdirektør hos Fødevarestyrelsen, gennemfører man risikobaserede stikprøveundersøgelser på omkring 10 procent af transporterne for at sikre sig, at dyrene ikke lider overlast.

Han konstaterer også, at transportørerne to dage inden rejsen skal indsende en logbog, hvor man kan se, hvordan de har tænkt sig at gennemføre transporten af dyrene.

- Vi har holdt møder med branchen, og den er indforstået med, at den skal overholde reglerne. Vi har også givet nogle forbud mod transporter, fortæller Per Henriksen.

Dyrenes Beskyttelse tilfredse med udmelding

Hos Dyrenes Beskyttelse er direktør Britta Riis glad for den kontante udmelding fra Fødevarestyrelsen.

- Vi er yderst tilfredse med udmeldingen fra Fødevarestyrelsen. Den står dog i skærende kontrast til det svar, vi fik fra styrelsen i sidste måned, hvor der var lignende temperaturer, og hvor vi gjorde opmærksom på problemet. Men måske skal det ses på baggrund af den klare tilkendegivelse fra fødevareministeren om, at vi skal overholde EU-reglerne, siger direktøren og henviser til et tweet fra Mogens Jensen tidligere på dagen:

Britta Riis understreger, at hun forventer, at Fødevarestyrelsen følger kravene til branchen op med flere kontroller:

- Det har tidligere knebet med at gennemføre kontroller. De er nødt til at lave nogle flere, ellers er udmeldingen jo bare et slag i luften.

Smågrise hober sig op

Men hvad med de mange tusinde smågrise, som dagligt sendes syd og øst på for at slagtes, og som nu hober sig op, mens de venter på, at temperaturen falder?

- Det er op til branchen at tage højde for de her situationer og så indrette forholdene derefter. Det er ikke optimalt, at man sender dyrene ud på lange transporter i stedet for at slagte dem i nærheden af, hvor de er blevet opdrættet, pointerer Britta Riis.

Landbrug & Fødevarer har ingen officiel kommentar til situationen, men ifølge en talsmand bliver de udsatte transporter først for alvor et problem, hvis den nuværende situation varer længere end tre til fem dage.