Svindel for 111 millioner: 'Der kunne være lavet mange gode indsatser for de penge'

Nyheden om svindel for 111 millioner kroner mødes med tristhed hos dem, der arbejder med socialt udsatte.

Børne- og socialminister Mai Mercado og departementschef Jens Strunge Bonde fortalte tirsdag om en medarbejder, der fra Socialstyrelsen angiveligt havde bortsvindlet 111 millioner kroner. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Afsløringen af formodet svindel for 111 millioner kroner i Socialstyrelsen modtages med hovedrysten hos dem, der arbejder med socialt udsatte borgere.

Her kender man konsekvensen, hvis tilskuddet ophører. Midlerne uddeles i nøje afmålte portioner for en årrække ad gangen.

Når det stopper, betyder det fyringer, lukning af væresteder eller kram, der ikke bliver uddelt.

- Vi har igen og igen oplevet, at når en periode udløber, så har vi ikke kunnet fortsætte projektet. Konkret betyder det, at man må sige farvel til medarbejdere eller stoppe tilbud, som målgruppen har gavn af. Det gør særligt ondt, når man må stoppe projekter, som målgruppen holder af, og som har effekt, siger konstitueret generalsekretær Sabine Klinker Elm fra Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Arbejder med socialt udsatte

Foreningen er blandt de mange, der modtager økonomisk støtte fra satspuljemidlerne, der er blandt midlerne, der angiveligt er blevet svindlet med. Pengene til puljen tages fra den automatiske regulering af overførselsindkomsterne og var i 2017 på knap en milliard kroner.

Midlerne går primært til foreninger eller projekter, der arbejder med socialt udsatte eller svage grupper i samfundet. Tirsdag meddelte Socialministeriet, at en 64-årig medarbejder er mistænkt for i en årrække systematisk at have stukket omkring 111 millioner kroner i egen lomme.

- Pengene er taget fra satspuljemidler og penge, der normalt går til de allermest udsatte, siger socialminister Mai Mercado (K).

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte kalder det for gement tyveri.

- Det er 111 millioner, der er stjålet ved højlys dag. Det er skatteborgernes penge, der skulle være brugt blandt socialt udsatte, og det er uacceptabelt, siger Jann Sjursen.

Meget hjælp for 111 mio. kr.

Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade er rigtig glade for at være blandt satspuljens modtagere. Beløbet på 111 millioner kroner vækker opsigt.

- Man bliver først og fremmest ked af, at de 111 millioner kroner ikke er blevet brugt til at hjælpe på et område, hvor der er brug for det. Det er penge, der bliver brugt til at hjælpe mennesker, der har brug for det. Og i lyset af vores projekter, som typisk er på omkring tre millioner, så kunne der være lavet mange gode indsatser, konstaterer Sabine Klinker Elm.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk