Svindel i Forsvaret: Whistleblowers tidligere arbejdsgiver står frem

El-firma havde ingen mistanke om svindel, skriver de i en pressemeddelelse.

Kastellet i København er sammen med kaserner og redningsstationer i hele landet blandt de bygninger, som Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse vedligeholder. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Et mellemstort elektrikerfirma i Holstebro er blevet omdrejningspunktet i en af sagerne om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, som kom frem forleden.

I den ene svindelsag er to medarbejdere i Forsvaret politianmeldt for at have overført penge til en skyggekonto i virksomheden, hvorfra de så har købt blandt andet dyre lamper og køkkener.

Men ledelsen i firmaet havde ikke mistanke om, at noget skulle være galt. Det skriver de i en pressemeddelelse, hvor de også slår fast, at samarbejdet ikke har gjort, at Søndergaard El er blevet favoriseret af Forsvaret.

- Søndergaard El har aldrig haft mistanke om, at enkelte personer skulle have beholdt nogle af disse varer personligt. Søndergaard El har aldrig fået personlige gaver eller andet af Forsvaret. Søndergaard El har aldrig fået nogen ekstra gevinst ud af samarbejdet med Forsvaret, skriver de.

Whistleblower var ansat

Rigsrevisionen blev bekendt med sagen, da en whistleblower, som var ansat hos en af Forsvarets eksterne samarbejdspartnere, kontaktede dem.

Whistlebloweren hedder Karsten Ravnsgaard og var ansat som økonomiansvarlig i Søndergaard El, da han blev opmærksom på den mulige svindel.

Indtil nu har det været ukendt, hvilket firma, Karsten Ravnsgaard var ansat i.

Han har siden forklaret, at han blev opmærksom på, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse systematisk overførte flere penge til elektrikerfirmaet, end opgaven rent faktisk kostede.

Af og til sørgede projektlederne også for, at der blev overført penge, uden at der var afgivet tilbud på en reel opgave, fortæller han.

Dermed sparede Ejendomsstyrelsen penge op, som så angiveligt blev brugt til indkøb af varer til de mistænktes private brug, som for eksempel lamper, støvsugere, køkkener og vingaver.

Afhentede varer hos firmaet

Den type "opsparing" - eller lister, som firmaet selv kalder det - er helt almindelige at have for større kunder, og derfor blev ledelsen ikke opmærksom på problemet, skriver de i pressemeddelelsen.

- Listen er blevet løbende opdateret og har været nøje kontrolleret af folk fra Forsvaret og Søndergaard El. (...) Listen er blevet brugt til, at de kunne få udført almindelig el-arbejde som udskiftning af belysning, udskiftning af hvidevarer med mere, skriver firmaet.

Det fremgår også af pressemeddelelsen, at firmaet ikke har leveret nogle af varerne hos privatpersoner, og derfor ikke har haft mistanke om, at nogle af varerne blev indkøbt bag om ryggen på Forsvaret.

- De har også selv bestilt varer som eksempelvis lamper, pizzaovn og andre hvidevarer til deres køkken på kasernen, drone til inspicering af tagfladerne på kasernerne, palleløfter og foldekasser til deres lager med mere. Søndergaard El har aldrig leveret nogle af varerne ved privatpersoner ved Forsvaret. Varerne er altid enten leveret ved Forsvaret eller afhentet af Forsvarets folk på vores firmaadresse, skriver de.

Karsten Ravnsgaard fortæller, at han delte sin mistanke med sin chef, men ikke oplevede, at der blev lyttet. Den kritik forholder Søndergaard El sig ikke til i udtalelsen, som de har delt på Facebook, men skriver, at de er "meget villige til at samarbejde med politi og myndigheder".