Svindelsag om Britta Nielsen bliver til teaterstykke

Mungo Park Kolding vil opføre stykket til efteråret næste år.

Britta Nielsen er sigtet for at have franarret staten mindst 111 millioner kroner i tilskudsmidler mellem 2002 og 2018, da hun arbejdede i Socialstyrelsen samt Børne- og Socialministeriet. (Foto: Phill Magakoe, Scanpix og Mediehuset Wiegarden)

Den sigtede Britta Nielsen er knap nok ankommet til lufthavnen i Johannesburg i Sydafrika, før teateret Mungo Park Kolding har meldt sig på banen med et teaterstykke om den omdiskuterede svindelsag. Stykket ventes at blive opført i efteråret næste år.

Men kan man gå i gang med at lave et teaterstykke på baggrund af en sag om en kvinde, der hverken er tiltalt eller dømt?

Ja, mener Mungo Parks direktør Sophie Lauring.

- For os er det vigtigt, at begynde researchen allerede nu, fordi vi er interesseret i at indhente reaktioner fra mange sider - også før der er fældet en dom. Alle er påvirket af denne kvinde som muligvis har stjålet.

- Nu skal vi forholde os åbent og nysgerrigt. Vi skal ikke være dommere eller have en bestemt holdning. Vi har en lang periode, hvor vi skal undersøge og researche og lade den kunstneriske proces trække os rundt.

Men hvilke tanker har I gjort jer i forhold til, at det er en rigtig person, der skal se sig selv og sine mulige gerninger i et teaterstykke?

- Jeg kan ikke stå nu og sige, hvad det bliver for en forestilling. Der er ingen, der ved, hvem der kommer til at stå på den scene. Jeg tror på, at stykket også kommer til at handle om, hvad vi egentlig har tilbage, hvis vi grundlæggende ikke har tillid til vores system og hinanden.

- Lige nu er der også sager om andre personer, der måske har taget af kassen, så det handler også om tillid og mistro.

Så det er større end Britta Nielsen og 111 millioner kroner?

- Ja. Det vil jeg mene.

Britta Nielsen er sigtet for at have franarret staten mindst 111 millioner kroner i tilskudsmidler mellem 2002 og 2018, da hun arbejdede i Socialstyrelsen samt Børne- og Socialministeriet.

I dag godkendte en dommer i Sydafrika, at hun kunne blive sendt til Danmark. Det ventes, at hun lander i Danmark fredag, hvor hun inden for 24 timer skal fremstilles for en dommer.

I grafikken nedenfor kan du få et overblik over sagen.