Svins dyrevelfærd er vigtig for danskerne

Dyrevelfærd er afgørende for halvdelen af danskerne, når de skal købe svin fra køledisken, viser en ny undersøgelse. Netop velfærdsproblemer er på dagsordenen på et svinetopmøde i dag.

Dyreveldfærd er vigtig for danskerne, når de køber svinekød, men prisen stadig er det vigtigste. (© Colourbox)

I dag er der svinetopmøde i København, hvor fødevareminister Dan Jørgensen vil sætte dyrevelfærdsproblemerne i de danske svinestalde på dagsordenen.

Og netop dyrevelfærd er i høj grad eller meget høj grad en afgørende parameter for knap halvdelen af danskerne, når de køber svinekød i køledisken.

Det viser en ny undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer.

Tilfreds med udbud i supermarkedet

At danskerne vælger dyrevelfærd, når de handler, glæder Landbrug og Fødevarer forud for dagens svinetopmøde:

- Der er mange danskere, der går meget op i dyrevelfærd, og derfor er dyrevelfærd også en løbende proces, som bliver arbejdet med intensivt i dansk landbrug, siger cheføkonom Thomas Søby.

De hæfter sig samtidig ved, at halvdelen af danskerne svarer, at de er tilfredse med udbuddet af svinekødsprodukter i deres supermarked, der lever op til deres forventninger til dyrevelfærd.

Prisen er stadig vigtigst

De danskere, der ser dyrevelfærd som afgørende for deres valg ved køledisken, vælger dansk eller økologisk, når de køber ind.

Men Thomas Søby understreger, at prisen stadig er det altafgørende, når vi står overfor valget af svinekød.

- Det er vigtigt at få sagt, at der er en masse ting, vi ikke har spurgt til i den her undersøgelse. Og vi ved godt, at når danskerne står nede i supermarkedet, så er det prisen, der spiller den væsentligste rolle, forklarer cheføkonomen.

Dyrevelfærd er dyrt

Og det var også prisen som var afgørende hos de kunder, som DR Nyheder mødte uden for Kvickly i Holstebro.

- Når jeg køber økologisk en gang i mellem, så tænker jeg også over, at grisen nok er blevet behandlet ordentligt. Men det er for dyrt, siger Lillian Michell fra Holstebro.

- Man kan prøve at købe økologisk og økologiske standarder, for de går efter dyrevelfærden og at de har det godt. Men jeg går ikke efter det, måske når det er på tilbud, siger Anders Jensen fra Holstebro.

Dødelighed, halekupering og kastration

Fødevareministeren vil på dagens topmøde forsøge at få 32 deltagere fra landbruget, forskere, detailhandel og dyrevelfærdsorganisationer til at drøfte en fælles erklæring for den fremtidige velfærd i de danske svinestalde.

Emner som dødelighed blandt smågrise, halekupering og kastration er på programmet.