Svipsere og tilbagetrækninger: De kommentarer fortrød politikerne

Joachim B. Olsen er kommet i modvind på grund af en opdatering om afdøde Anker Jørgensen. Politikeren er dog langtfra den første, der har trukket i land på sociale medier.

Politikere er fra tid til anden for hurtige på sociale medier. (Foto: Nicolai Franck © dr)

Da beskeden om tidligere statsminister Anker Jørgensens død ramte medierne søndag, kommenterede Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance dødsfaldet med et engelsk citat, der kan oversættes til "Nu ved jeg, hvad en statsmand er. Det er en død politiker. Vi har brug for flere politikere."

Joachim B. Olsen vil til DR ikke sige mere end, at opslaget var en "fejl", og har forklaret opdateringen på sin Facebook-profil.

Han er dog langtfra den eneste politiker, der har beklaget et tweet eller Facebook-opslag. Det gælder blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen og udenrigsminister Kristian Jensen fra Venstre.

Spørger man Astrid Haug, der rådgiver virksomheder og organisationer om sociale medier og digital strategi, så er der særligt ét område, hvor politikerne ofte slår sig på sociale medier.

- Især med død og katastrofer skal man lige trække vejret en ekstra gang og tænke over, om det virkelig er de gratis point værd at komme ud med en kæk eller grov opdatering.

- Kan man ikke kondolere oprigtigt, er det nok bedst at forbigå den mulighed for at udtale sig, siger hun.

Bagslag kommer bag på politikere

Astrid Haug mener, at det ofte handler om, at afsenderen ikke selv har gennemskuet, at et tweet eller en opdatering kan være problematisk. Hun nævner udenrigsminister Kristian Jensen (V) og eksemplet med det svenske plaster som eksempel.

- Det er en god idé at få andre til at se på det, og sige: Jeg synes, det her er sjovt, synes du også det? For humor kan være meget individuel, og der kan man som politiker komme galt af sted.

Når politikerne skal på skærmen eller i radioen, har de haft god til at forberede sig, og emnet er blevet vendt med en rådgiver eller kolleger. Men når det kommer til sociale medier, er det en anden sag, forklarer Astrid Haug.

- På sociale medier sidder man og holder øje med, hvad der rører sig, og der er ikke langt fra tanke til handling. På tv er man ansigt til ansigt med andre, og der overvejer man mere, hvad man siger, end når man sidder for sig selv foran skærmen. De har også tusinde møder og ting at forholde sig til, og det kan betyde, at refleksionen ikke altid finder vej.

Slet - og forklar hvorfor

Har politikeren først trådt i spinaten, giver det god mening at slette igen, som blandt andre Joachim B. Olsen gjorde det i den aktuelle sag– men man skal forklare, hvorfor man gør det, lyder rådet fra Astrid Haug.

- Historien er jo stadig derude, så det er godt at erkende, at man var for hurtig på tasterne, og det plejer folk også at tilgive.

- Politikere har et andet ansvar end den almindelige borger. De repræsenterer danskerne, og dermed er de også en slags rollemodeller på godt og ondt, der har et større ansvar for den gode tone i debatten.

Politikerne svipsere på sociale medier

Kristian Jensen og svenskerne

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) kom i modvind, da han på Facebook skrev, at han var glad for, at han ikke boede i Sverige, efter en historie om beige plastre, der blev beskyldt for at være racistiske.

Er endnu en gang glad for at jeg ikke bor i Sverige.....

Opslået af Kristian Jensen på 11. august 2015

Senere måtte udenrigsministeren gå frem og beklage opdateringen.

- Det var skrevet med et glimt i øjet og ment som en humoristisk kommentar til, at debatten nogle gange er lidt anderledes i Sverige, forklarede han dengang til Ritzau.

Kristian Jensen og angrebet i Paris

Udenrigsministeren kom igen i problemer, da han koblede den kommende afstemning om EU’s retsforbehold sammen med terrorangrebet i Paris i en video, om han sidenhen slettede.

Mogens Camre og den underlige fornemmelse

Mogens Camre fik kritik af sit eget parti, da han satte spørgsmålstegn ved et interview med daværende integrationsminister Manu Sareen (R) og DR's journalist Erkan Özden. Kommentaren blev slettet, men Manu Sareen tog et screendump.

WTF sker der for ham #omg #vileveri2014gørviikke

Et billede slået op af Manu Sareen (@manusareen) den

Efterfølgende forklarede Mogens Camre, at hans statusopdatering var formuleret "forkert" og "uheldigt".

Min statusopdatering fredag aften har vakt furore og jeg kan se, at medierne søger at udlægge det på en måde, jeg ikke...

Opslået af Mogens Camre på 27. oktober 2014

Thomas Danielsen og botox

Medlem af Folketinget for Venstre Thomas Danielsen skrev under en debat med statsministerkandidaterne:

- Beklager HTS. Folkets panderynker kan ikke fjernes med botox.

Flere mente, at det var under lavmålet, og politikeren beklagede efterfølgende kommentaren.

Lars Løkke og Ep-valg

Venstres formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fik hug fra flere sider, da han koblede EP-valget sammen med et terrorangreb i Bruxelles.

Senere beklagede Lars Løkke i et svar på en kommentar.

- Beklager, hvis jeg har stødt dig. Det var ikke mine hensigt, skrev han.

Esben Lunde Larsen og Ida Auken

Venstres Esben Lunde Larsen måtte trække i land, da den relativt nyudnævnte miljøminister skrev følgende kommentar om Ida Auken fra Radikale.

Sidder med smil på læben og glæder mig over, at Ida Aukens tid som miljørelevant politiker er omme... Ikke mindst, når...

Opslået af Esben Lunde Larsen på 6. marts 2016

Måske var tonen en anelse for hård i mit opslag i aftes - det vil jeg gerne beklage. Men jeg blev stærkt forundret over...

Opslået af Esben Lunde Larsen på 6. marts 2016

Karsten Hønge og rullepølsen

Efter et interview i Deadline med Pia Kjærsgaard omkring hendes holdninger til det muslimske tørklæde og den jødiske kalot, skrev Karsten Hønge (SF) at Pia Kjærsgaard skulle spise et stykke rullepølse, og henviste dermed til de daværende problemer med listeria. Til medierne forklarede han, at det var ment som et ”tø hø”, men han slettede bemærkningen igen efter kritik.

Finn Thranum om Helle Thorning Schmidt

Finn Thranum fra Venstre udtalte sig i valgkampen om daværende statsminister Helle Thorning Schmidts parforhold.

I valgkampens hede kommer man nogle gange til at begå fejl og til at sige noget, man ikke mener. Det skete for mig i...

Opslået af Finn Thranum på 16. juni 2015

Politiske modstandere og eget bagland kritiserede kommentaren, og Finn Thranum beklagede.

Opslået af DR Nyheder på 21. marts 2016