Svømmehaller forbyder fridykkere

Antallet af dykkere uden iltflasker stiger meget i disse år og svømmehallerne er trætte af dykkerne, der er svære at skelne fra druknede.

Danske svømmehaller er træt af fridykkere og Rådet for Større Badesikkerhed er på vej med retningslinjer. (© Colourbox)

Fridykning bliver mere og mere populært. Landet over melder klubberne om flere medlemmer og flere steder er der endda lange ventelister.

Det er klubberne naturligvis glade for, men det gælder ikke i landets svømmehaller.

- Vores livreddere kan ikke se forskel på fridykkere og personer, der er druknede eller er ved at drukne. Vi har haft mange uheldige episoder med det, siger Otto Skak, der er direktør for Slotssøbadet i Kolding.

Retningslinjer på vej

Fridykning drejer sig kort sagt om at dykke uden noget udstyr. Der er forskellige discipliner inden for sportsgrenen, hvor det gælder om at dykke dybest, komme længst under vand eller bare holde vejret længst muligt under vand.

- Vi mener helt bestemt, at man ikke skal blande fridykningen sammen med de almindelige gæster. Det er svært for livredderne og det er meget ubehageligt for de svømmende at se folk, der ligner druknede, siger Svend Hedegaard, der er formand for Rådet for Større Badesikkerhed.

De er på vej med en udmelding omkring fridykning, som forventes at være klar 20. april.

- Vi har absolut ikke noget imod fridykning som discilplin, men vi må deles om vandet, så vi vil forsøge at adskille fridykkerne fra de øvrige badegæster, fortæller Svend Hedegaard.

Tæt på drukneulykker

I Slotssøbadet i Kolding har de allerede forbudt fridykning og ikke kun for at gøre livreddernes job nemmere.

- Vi har haft flere episoder, hvor vi har måttet genoplive en person, der har prøvet kræfter med fridykning, siger Otto Skak.

Det skete senest i november, hvor en ung mand måtte have livreddende førstehjælp efter at være blevet under vandet for længe.

- Det var en rigtigt dum oplevelse for både medarbejdere og de andre kunder. Gudskelov har vi fået liv i alle indtil videre, men nu vil vi ikke have det mere i den normale åbningstid, siger Otto Skak.

Han understreger, at dykkerklubber med udstyr, samt snorkel dykning, stadig kan leje sig ind udenfor almindelig åbningstid.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk