Sydafrikansk domstol: Britta Nielsen kan vende tilbage til Danmark

Den svindelmistænkte Britta Nielsen vender frivilligt tilbage til Danmark.

En sydafrikansk domstol har sagt god for at lade den svindelmistænkte Britta Nielsen vende tilbage til Danmark.

Det blev resultatet af et kort retsmøde i Johannesburg her til formiddag, som fik et højst usædvanligt udfald.

I retten tilkendegav den 64-årige kvinde via sin forsvarsadvokat, at hun er parat til at vende frivilligt tilbage til Danmark, uagtet at sigtelserne mod hende kan blive udvidet, når hun kommer hjem.

Det særlige ved retsmødet var, at Britta Nielsens forsvar allerede i morges havde indgået en aftale med anklagemyndigheden om, at kvinden kan sætte sig om bord på et fly og forlade Sydafrika.

Den aftale blåstemplede dommeren, og derfor skal sagen ikke gennem de sædvanlige kanaler og processer, som en formel udleveringssag skal. Dermed trækker man kort fortalt al juraen ud af sagen for en kort bemærkning.

- Hun bliver ikke udleveret til Danmark. Hun tager tilbage som en fri kvinde, siger hendes sydafrikanske forsvarsadvokat, Piet du Plessis, til DR Nyheder.

Dommeren har efterkommet Britta Nielsens ønske om at vende tilbage til Danmark (© DR Nyheder)

Har trukket juraen ud af sagen

Den danske kvinde er mistænkt for at have udbetalt tilskudsmidler for mindst 111 millioner kroner til sig selv, mens hun var ansat i det offentlige. Hun er endnu kun sigtet, og først når hun er hjemme i Danmark vil der blive taget stilling til, om der vil blive rejst tiltale mod hende.

Britta Nielsen blev meldt til politiet for omkring halvanden måned siden af sin daværende arbejdsplads, Socialstyrelsen, og var indtil sin anholdelse i Sydafrika i mandags internationalt efterlyst.

Retten i Johannesburg har nu teknisk set løsladt hende, men hun er i selskab med sydafrikanske betjente fra Interpol, og hun vil blive eskorteret til lufthavnen. Ifølge forsvarsadvokaten får Britta Nielsen dog tid til at gøre sig klar til den lange flyrejse i ro og mag.

- Jeg er sikker på, at de vil gå ud og spise en god frokost. Hvorfor skulle de ikke gøre det?, siger Piet du Plessis.

Når Britta Nielsen går om bord på flyet, vil hun blive fulgt hjem af tre danske betjente. Ved ankomsten til Danmark vil hun blive anholdt, og inden for 24 timer skal hun i grundlovsforhør ved en dansk domstol.

- Hun har forsikret mig om, at hun ønsker at vende tilbage og bidrage til sagens opklaring. Så der er ingen diskussion – hun vil vende tilbage, siger Piet du Plessis.

Også aftale om hælerisigtets tilbagevenden

Advokaten forventer, at vi senere i dag vil se samme resultat, når den mand, der er medsigtet i sagen, også skal for en sydafrikansk domstol.

Piet du Plessis' advokatfirma forsvarer også manden og har indgået en aftale med anklagemyndigheden fuldstændig tilsvarende den, som er indgået for Britta Nielsen.

- Han vil også vende tilbage frivilligt og som en fri person, forventer advokaten.

Modsat Britta Nielsen er manden beskyttet af navneforbud.

Han er mistænkt for at have modtaget penge, jordlodder og ejendomme for sammenlagt mindst 3,6 millioner kroner. Penge, som ifølge den danske anklagemyndighed menes at stamme fra det formodede svindeludbytte.

Det er blevet aftalt i retten, at det præcise afrejsetidspunkt til Danmark skal hemmeligholdes.

Facebook
Twitter