Sydsvenske hospitaler er klar til sommergæster: Danskerne er varmt velkomne

Udenrigsministeriet fraråder dog stadig rejser til vores naboland.

Det frarådes at rejse til Sverige af Udenrigsministeriet, men på den anden side af Øresund er sundhedsvæsenet klar til sommergæster, lyder det nu. (Foto: ALLAN LUNDGREN © Scanpix)

- Danskerne er varmt velkomne.

Sådan lyder det nu fra regionale sundhedsmyndigheder i det sydlige Sverige på tærsklen til sommerferien, hvor mange danskere tripper for at komme på kanoferie eller besøge deres ødegård.

Hospitaler og lægehuse er nu forberedte på at modtage patienter fra andre dele af Sverige - og fra andre lande, hvis det skulle blive nødvendigt, skriver Kristina Jordevik, kommunikationsdirektør i Region Kronoberg, i en e-mail til DR Nyheder.

Netop den region er et af de steder, hvor flest danskere ejer ødegårde og ynder at holde sommerferie.

Dermed øges presset på regeringen, der holder fast i en rejsevejledning, hvor alle rejser til Sverige frarådes. Dem, der trodser anbefalingen, opfordres til at gå i karantæne i 14 dage, når de er vendt hjem.

Særligt adgangen til Sverige har været omdrejningspunkt i debatten om grænseåbningen.

Det har blandt andet skabt frustrationer hos de mere end 10.000 danske ødegårdsejere, der har skændtes internt om, hvorvidt man kan tillade sig at rejse til Sverige.

Modstandere mod at rejse til Sverige har ofte argumenteret med, at danskere risikerer at overbelaste et svensk sundhedsvæsen, der er væsentligt mere udfordret af coronavirus end det danske.

For nylig ophævede de svenske myndigheder dog en regel om, at borgerne kun måtte rejse to timer væk fra deres bopæl, så internt i Sverige er rejseaktiviteterne forhøjet.

Haarder: Svenskerne er ikke befængte

Også i Region Skåne er der tegn på opblødning i forhold til sommerbesøg fra feriesultne danskere.

- Jeg har været kritisk over for, at Sverige frigiver rejsebegrænsningen i landet, men hvis nogle danske ødegårdsejere besøger deres sommerhuse i Skåne, er der en mindre risiko, siger formand for Region Skåne, Carl Johan Sonesson fra det borgerlige parti Moderaterna.

Han føler sig dog direkte provokeret af, at det kan være en mulighed for danskere at rejse til Sverige, mens svenskere afvises ved grænsen og ikke kan holde sommerferie i Danmark.

- Smittetrykket er jo ikke højere i Skåne. Jeg ser derfor frem mod den regionale løsning, statsminister Mette Frederiksen talte om på sit pressemøde (29. maj, red.), siger Carl Johan Sonesson.

Også i Laholms Kommune i regionen Halland, hvor mange danskere normalt holder ferie, melder de nu, at tidligere anbefalinger til danskere om at holde sig væk er ophævet.

- De er velkomne her, skriver kommunens kommunikationsenhed og understreger, at der stadig gælder retningslinjer om at holde afstand og vaske hænder.

Den danske regering besluttede for et par uger siden at åbne grænserne 15. juni for turister fra Tyskland, Island og Norge – men ikke fra Sverige.

Statsminister Mette Frederiksen (S) understregede i den sammenhæng, at Danmark er i dialog med Sverige om en regional løsning.

Fra flere sider kritiseres regeringen nu for at nøle med at få forhandlet en løsning på plads.

- Jeg forstår ikke, at det ikke er blevet til noget for længst. Det ligger lige for, og det har stor betydning for Øresundsregionen, siger Bertel Haarder (V), der er formand for Grænsehindringsrådet.

- Vi skal holde med at se svenskerne som befængte. Især synes jeg, at vi skal åbne over for Sydsverige. Der er smitten lavere end i Danmark, siger Bertel Haarder.

Også i erhvervsorganisationen Sydsvenska Handelskammaren er de utålmodige og efterlyser en plan hurtigst muligt.

- Det er trist, for vi vil gerne have vores danske venner på besøg her. Vi forventer, at de overholder kravene om afstand og hygiejne, som vi forventer af alle andre. Gør de det, så skal de være meget velkomne, siger direktør Stephan Müchler.

- Vi har jo set, at epidemien er blevet håndteret godt i Danmark og i det sydlige Sverige. Og grænser er ganske enkelt ikke relevante i den her sammenhæng, siger han.

Lille dør på klem

Udenrigsministeriet meddeler i en skriftlig kommentar, at den danske regering fortsat er i dialog med Sverige:

- Som det ser ud nu, fraråder Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser frem til den 31. august til hele verden med undtagelse af Tyskland, Norge og Island.

Den danske regering er i dialog med Sverige og Finland om eventuelle yderligere lempelser inden denne dato. Det kan for Sverige være regionalt med særligt fokus på Øresundsregionen.

Torsdag aften åbnede udenrigsminister Jeppe Kofod (S) en lille dør på klem for, at danskerne kan drøne ud i Europa før den 31. august.

Direkte adspurgt i DR1-programmet 'Spørg Borgen' om regeringens rejsevejledninger kommer til at ændre sig, inden august udløber, svarede ministeren:

- Det kan sagtens være – jo før, jo bedre. Vi ser på modeller for, hvordan vi får danskerne trygt ud at rejse. Men det er også vigtigt, at vi ikke underminerer vores indsats mod coronavirus herhjemme.

Den lille opblødning lød samme dag, som der kom en direkte opfordring fra EU-kommissionen om at åbne de danske grænser så hurtigt som muligt.

Facebook
Twitter