Syg af Siemens: Jeg var flov over mine ødelagte hænder

Efter kun ti måneder på Siemens Wind Power mistede Gert Nielsen sit job på grund af allergi.

  • Gert Nielsen har Arbejdsskadestyrelsens ord for, at han har fået epoxyallergi gennem sit arbejde på Siemens Wind Power. (© dr)
  • Gert Nielsen har Arbejdsskadestyrelsens ord for, at han har fået epoxyallergi gennem sit arbejde på Siemens Wind Power. (© dr)
1 / 2

Allerhelst ville Gert Nielsen gerne blive hjemme i huset i Øster Brønderslev og gemme sine hænder for nysgerrige blikke.

De var nemlig fyldt med sår, og de kløede.

- Hvis vi lige skulle over til Brønderslev og handle eller sådan noget, så sagde jeg ”kan du ikke lige gøre det” til min kone, fortæller han.

- Jeg var simpelthen flov over det. Det var jeg. Jeg kunne ikke få mig selv til at gå ud med det.

Sår mellem fingrene

52-årige Gert Nielsen er ufaglært og arbejdede i ti måneder hos Siemens i 2011.

Det var dog ikke kun lønnen, som han i sidste ende fik med hjem fra arbejdspladsen. Gert Nielsen er en af de mange medarbejdere, som også har fået en arbejdsskadesygdom oveni – nemlig epoxyallergi.

Han opdagede allergien, da det begyndte at klø på armene.

- Jeg brugte mange aftener på at sidde og klø på armen. Det fik jeg meget skældud for; ”Lad være med det kløen”, men det kunne jeg bare ikke lade være med, fortæller han.

Gert Nielsen holder et billede op, der viser, hvor slemt medtagne hans ene hånd blev af epoxyallergien. (© dr)

Fra armene begyndte kløen og eksemen at brede sig til både hovedet og ned mod hænderne. Oven på hænderne lignede det næsten tynd nydannet hud som efter en forbrænding.

- Og så fik jeg sådan nogle store sår mellem fingrene og ovenpå. Og fingrene, de revnede simpelthen, husker han.

Faktisk var det ifølge Gert Nielsen så slemt, at han måtte gå med spredte fingre, fordi han ikke kunne samle dem på grund af de mange sår.

Allergi fra epoxy

Gert Nielsen vidste ikke, hvorfor han pludselig begyndte at klø og få sår.

Han regnede dog med, at det skyldtes arbejdspladsen på Siemens, for her spartlede og sleb han vindmøllevinger.

Slibningen skabte nemlig et pulverlignede støv, og det kunne muligvis være det, der irriterede ham, vurderede Gert Nielsen.

- Men så slog man det nok sådan lidt hen og tænkte; ”Nå ja, men altså. Det er jo nok også bare mig”. Så jeg købte bare sådan noget kløestillende creme på apoteket, som jeg gik og smurte med, men det hjalp jo ingenting, fortæller han.

I et forsøg på at komme kløen til livs blev Gert Nielsen først sendt en tur på Arbejdsmedicinsk Klinik. Her kunne de ikke stille en diagnose, hvorefter han opsøgte sin egen læge med samme uafklarende melding til følge.

Først efter et besøg hos en hudspecialist og en allergitest stod det klart, at han var allergisk over for epoxy.

- Der var ingen tvivl om, at det var epoxyallergi, for den havde slået helt ud.

Mistede jobbet

Allergien betød, at Gert Nielsen ikke kunne arbejde som tidligere, og efter at være forsøgt omrokeret, uden at det hjalp på huden, blev han opsagt.

- Det var jo sådan set nok det værste ved det, forklarer han.

- Det er trods alt ens levebrød.

I dag har Gert Nielsen Arbejdsskadestyrelsens ord for, at hans allergi skyldes arbejdet på Siemens Wind Power. Men fordi hans méngrad er under fem procent kan han ikke få nogen erstatning, og han arbejder i dag i en virksomhed, der producerer varmevekslere.

Han mener ikke, at medarbejdernes sikkerhed har været god nok hos vindmølleproducenten.

- Det kan jo godt være, at man egentlig selv skulle have gjort noget, men hvad skal man gøre, når man får at vide, at det ikke er noget farligt i det, siger han.

- Vi overholdt jo de sikkerhedsregler, vi blev givet.

Siemens: Vi skal gøre det bedre

Siemens Wind Power erkendte i fredags over for DR Nyheder, at virksomheden ikke har levet op til det ansvar, de ifølge - Arbejdsmiljøloven har - for at sikre, at medarbejderne ikke bliver syge af at gå på arbejde.

- Vi har ikke gjort det godt nok. Vi skal gøre det bedre. Der skal ikke være nogen (arbejdsskader, red.). Der er mange mennesker, der arbejder med det her hele tiden, men der skal ikke være nogen arbejdsskader, lød det fra pressechef Rasmus Windfeld.

Har du oplysninger i sagen om Siemens, vil DR Nyheders undersøgende redaktion meget gerne høre fra dig. Vi vil også gerne have tip, hvis du kender til farligt arbejdsmiljø i andre virksomheder. Skriv til os på tipos@dr.dk. Vi behandler henvendelser fortroligt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk