Syg på job: Danskerne sætter rekord i sygenærvær

Danskernes stigende tendens til at sætte arbejde over helbred kan få alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.

At tage syg på job kan få alvorlige konsekvenser for helbreddet på lang sigt, advarer seniorforsker ved Marselisborgcenteret, Thomas Lund (© Colourbox.com)

En lille feber, løbende næse eller ondt i hovedet.

Rigtig mange danskere lader ikke sygdom slå dem af pinden - i hvert fald ikke, når det kommer til pligtopfyldenhed overfor arbejdspladsen.

Danskerne er nemlig rigtig slemme til at gå på job, selvom de er syge. Faktisk er vi så slemme, at Danmark ligger i toppen af de europæiske lande, hvor flest tager på arbejde trods sygdom.

Det viser en ny undersøgelse fra Københavns Universitet.

Antallet af sygedage er ifølge undersøgelsen faldet siden krisens indtog i 2007 - endda så markant, at tendensen har fået sit helt eget navn: Sygenærvær.

Fordobler risiko for depression

Men sygenærvær kommer ikke uden en pris. Det bekræfter den nye undersøgelse, mener seniorforsker ved Marselisborgcenteret i Aarhus Thomas Lund.

- Hvis du går syg på arbejde, kan det altså påvirke dit helbred over tid, siger han til DR Nyheder.

Ifølge den nye undersøgelse er risikoen for at udvikle depression dobbelt så stor, hvis du tager syg på arbejde mere end otte gange på et år.

En tidligere undersøgelse viser ifølge Thomas Lund, at risikoen for generel langtidssygemelding er 78 procent højere, hvis du tager syg på arbejde mere end fem gange om året, ligesom et engelsk studie viser, at tendensen til hjerte-kar-sygdomme øges over længere tid.

Regningen kommer

Så selvom det virker som en god idé at droppe sygemeldingen, om det så er for kollegernes skyld, fraråder Thomas Lund det på det kraftigste.

- Du belaster din fysik og din psyke på en måde, der gør, at du får en regning hen over årene, og det kan godt være, at det ser pænt ud på sygefraværsstatistikken, men det koster i den anden ende, siger han og fortsætter:

- Det er en ret kraftig regning, man skubber foran sig.

Facebook
Twitter