Sygeforsikringen Danmark har mere end to millioner medlemmer, og her kan man forsikre sig mod uforudsete sundhedsudgifter og få tilskud til medicin, briller og kiropkraktor-behandling og meget andet.
Men hvis man er blevet psykisk eller fysisk syg, er det sværere at få adgang, siger direktør i Sygeforsikringen Danmark, Allan Luplau.
- Problemet med forsikring er, at man forsikrer sig mod ukendte forsikringsbegivenheder, så hvis man er syg - hvad enten det er fysisk eller psykisk, når man vil tegne en forsikring - så vil man blive udsat for et afslag, siger han.
- Rigtig tristI en undersøgelse 'En af os' har foretaget for P1 Dokumentar blandt 801 tidligere eller nuværende psykisk syge har hver femte oplevet at blive afvist af et forsikringsselskab.
Af dem fik mere end otte ud af ti deres psykiske lidelse som begrundelse for afslaget, og heraf har godt 17 procent oplevet at få afslag fra Sygesikringen Danmark.
- Det er rigtig trist, men der er ikke noget incitament til at forsikre i ret mange forsikringsselskaber, hvis man kan vente på, at skaden indtræffer, siger Allan Luplau.
Han fortæller dog, at Sygeforsikringen Danmark har en særlig og dyrere Gruppe S, hvor psykisk syge kan søge om medlemsskab, hvis de er under 60 år gamle.
Her skal anøsgningerne gennem en særlige bedømmelse, men hvis man får et ok, kan man som psykisk syg få tilskud til meget andet end medicin som briller, akupunktur og fodindlæg.
Tidligere psykisk syge kan komme indHvad med de tilfælde, hvor man har haft en psykisk lidelse som teenager, men i dag er rask, men fortsat får afslag. Er det rimeligt?
- Nej, det er ikke rimeligt. Hvis man er blevet rask af en fysisk eller en psykisk lidelse, så foretager vi altid en individuel vurdering af, om der er sket ændringer, siden man ansøgte sidst. Hvis lidelsen er gået over, laver vi en individuel vurdering, og hvis man er helt rask, kan man også komme ind i Sygesikring Danmark, siger direktøren.
Siger I nej til pyskisk syge, fordi det er for dyrt at forsikre dem?
- Sygesikringen Danmark er ejet af medlemmerne selv, så de skal betale for andre medlemmer. Der er det sådan med forsikring, at hvis man allerede har en skade, så kan man ikke få den dækket, hvis man først melder sig ind, når skaden er sket.
- Det er ærgerligt, men sådan er forsikring i sin grundsubstans, siger han.
Hus i brand
Så man skal tegne en forsikring, inden man bliver syg, selvom man ikke kan gøre for sin sygdom?
- Ja. Det er også svært at brandforsikre sit hus, hvis der er gået brand i det. Det skal ske på et tidligere tidspunkt.
Forbrugerrådet mener, at alle bør have lige ret til at kunne tegne en forsikring, men at det til gengæld kan være i orden at kræve en højere præmie. Hvad siger du til det?
- Jeg tror ikke, at forbrugerrådet helt har forstået, hvad forsikring går ud på i denne her situation. Her er der tale om, at man har en skade. Hvordan skal man gøre det op i forhold til at tegne en forsikring, hvordan skal man kunne tegne en præmie ud fra det. Der må jeg melde hus forbi.
DR sætter i denne uge fokus på psykisk sygdom. Du kan læse mere på vores temaside Usynligt syg.