Sygeforsikringen "danmark" overvejer at lukke kassen for tilskud til vægttabsmedicin

Siden januar har mindst 16.593 danskere fået en recept på medicinen Wegovy.

Knap 17.000 danskere indløste recept på det nye vægttabsmedicin Wegovy i januar. (Foto: © Foto: © Illustration: Morten Fogde Christensen)

Antallet af danskere, der vil have tilskud til vægttabsmedicinen Wegovy fra Novo Nordisk er blevet så stort, at Sygeforsikringen "danmark" nu overvejer at stoppe med at give tilskud.

Medicinen blev lanceret i Danmark i december sidste år, og Sundhedsdatastyrelsen oplyser til DR, at de seneste tal viser, at 16.593 danskere i januar indløste en recept på præparatet.

En del af dem har søgt Sygeforsikringen "danmark" om tilskud, og det store omfang kan være et problem, siger foreningens direktør Allan Luplau.

- Vi har registreret en stigende efterspørgsel på at få tilskud til vægttabsmedicin, og hvis det fortsætter i samme omfang, kan vi se frem til, at vores udgifter til medicin stiger markant. Det kan betyde, at vi skal reducere eller helt fjerne tilskuddet.

Har aldrig set noget lignende

Prisen på Wegovy er cirka 17.000 kroner årligt og kan stige til 31.000 kroner årligt, og afhængigt af hvilken gruppe i Sygeforsikringen "danmark" man er i, kan man få 25 eller 50 pct i tilskud.

- Medicinen er relativt dyr og et middel, man skal tage resten af livet, hvis man skal opretholde vægttabet. Dermed har vi udsigt til voldsomme udgifter og dermed vil de 2,7 millioner danskere, der er medlem af Sygeforsikringen "danmark", betale for vægttabsmedicinen.

Allan Luplau vil ikke ikke oplyse, hvor meget Sygeforsikringen "danmark" har udbetalt i tilskud til Wegovy, men siger, at han i sine 18 år i Sygeforsikringen "danmark" ikke har set noget lignende.

Medicinen er godkendt til personer med et BMI over 30, og med cirka 900.000 svært overvægtige danskere er målgruppen stor.

Lægemiddelstyrelsen har afvist at give offentligt tilskud til medicinen, og derfor skal danskerne selv betale for vægttabsmedicinen.

Men muligheden for at få tilskud via Sygeforsikringen "danmark" kan også snart være fortid.

- Det er ikke med vores gode vilje, hvis vi laver ændringer, men når vi ser så markante stigninger, skal vi kigge på, om alle 2,7 millioner medlemmer skal finansiere de store udgifter, siger Allan Luplau.

Hvis Sygeforsikringen "danmark"ændrer muligheden for at få tilskud, kan det tidligst ske 1. januar 2024.

Lægerne oplever stor efterspørgsel

Medicinen er receptpligtig og derfor skal danskerne forbi en læge for at få det udskrevet.

Også lægerne har mærket den store opmærksomhed, siger Jørgen Skadborg, praktiserende læge og formand for PLO.

- Der har været og er stadig stor efterspørgsel på medicinen blandt raske mennesker, der gerne vil have hjælp til et vægttab.

Men flere ting afholder flere danskere fra at vil have Wegovy, siger PLO-formanden.

- Både prisen og de potentielle bivirkninger skræmmer folk væk.