Sygehus tjekker nu tusindvis af journaler efter mangelfulde kræftundersøgelser

8.700 kvinders journaler gennemgås for at finde kræftramte, som ikke er blevet ordentligt undersøgt i Ringsted.

Ringsted Sygehus vil få eksterne læger til at se på journalerne for at finde ud af, om nogle kvinder har fået kræft på baggrund af sygehusets mangelfulde brystkræftundersøgelser, siger direktør Vagn Bach. (Foto: Region Sjælland © Region Sjælland)

Ringsted Sygehus går nu endnu længere tilbage i tiden for at finde ud af, hvor mange kvinder der er påvirket af sygehusets årelange praksis med ikke at undersøge kvinder ordentligt for brystkræft.

I første omgang valgte sygehuset at se på 2.600 kvinders journaler, der var blevet undersøgt i perioden fra 1. januar 2016 til 24. maj 2017.

Men nu skal 8.700 journaler helt tilbage fra marts 2013 og indtil 2016 læses igennem, oplyser Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Det sker for at finde kvinder, der allerede har fået konstateret kræft, men hvor deres sygdom måske kunne være opdaget, hvis blot sygehuset havde benyttet sig af korrekte undersøgelsesmetoder, forklarer sygehusets øverste chef til DR Nyheder.

- Det vigtigste var at finde kvinderne fra 2016 til 2017, som potentielt kunne have en uopdaget kræftknude. De er nu næsten undersøgt allesammen. Nu skal vi så finde ud af, om der er kvinder, som allerede har haft kræft på baggrund af en mangelfuld undersøgelse, siger sygehusdirektør Vagn Bach.

Sparede undersøgelser - ni har fået kræft

Efter sygehuset havde gransket de 2.600 kvinders journaler fra 2016 og 2017, blev 734 af dem tilbudt en ny brystundersøgelse, fordi deres første mammografi kunne have været mangelfuld.

Af disse 734 kvinder har ni efterfølgende fået konstateret kræft. En situation som sygehusdirektør Vagn Bach kalder for 'dybt beklagelig'.

Men man kan endnu ikke konkludere, at alle ni kvinder er blevet syge på grund af en mangelfuld undersøgelse, siger han. Kvinderne er dog blevet opfordret til at klage og søge om erstatning.

Sygehuset i Ringsted valgte i perioden på de fire år at spare dele af brystkræftundersøgelsen væk, således at mange kvinder fra Region Sjælland med mistanke om brystkræft kun er blevet tilbudt en mammografi.

Det skete, selvom nationale retningslinjer foreskriver, at kvinder ved mistanke om brystkræft også skal have en ultralydsundersøgelse samt undersøges med hænderne af en læge.

Sagen om de forkerte kræftundersøgelser kom frem i december sidste år, men først i sidste uge stod det klart, at sygehusets praksis med ikke at overholde de nationale retningslinjer var blevet truffet af en afdelingslæge for at spare lægetid og penge.

Vagn Bach forklarede i sidste uge til DR Nyheder, at prioriteringen skete uden den øverste sygehusledelses viden.

Vil hjælpe dem med at klage

Vagn Bach vil ikke spå om, hvor lang tid der går, før journalerne fra 2013 til 2016 er gennemgået, og hvad sygehuset regner med at finde.

- Det er ret kompliceret at få fundet de her patienter, og vi skal også have dem vurderet hos eksterne eksperter, så det tør jeg ikke sige på nuværende tidspunkt.

Er man blevet undersøgt på Radiologisk Afdeling i den berørte periode, opfordrer han patienter til enten at henvende sig til sygehusets til lejligheden oprettede hotline eller vente på, at alle journalerne er gennemgået.

Han regner med, at disse nye vurderinger af kræftramte kvinders journaler vil kunne sætte en form for punktum i sagen.

- Umiddelbart tror vi, at det her tager hånd om hele problemet, men finder vi nye ting at gå efter, så gør vi det.

Han understreger desuden, at sygehuset er parat til at hjælpe kvinder med at klage og søge om erstatning hos Patientklagenævnet.

Facebook
Twitter