Sygehuse bruger udenlandske læger til at udfylde tomme stillinger

Siden 2005 er hver fjerde speciallæge, der er blevet anerkendt i Danmark, fra udlandet.

Græske Vasileios Maniatis har arbejdet som røntgenlæge på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa i to år. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

På Sygehus Sønderjylland er hver fjerde speciallæge tysk. Og på Nykøbing Falster Sygehus kommer hver femte læge fra udlandet.

Både store, men især små sygehuse rekrutterer læger fra udlandet, fordi de ikke kan dække deres speciallægestillinger med danske læger.

Siden 2005 er 1.757 ud af i alt 7.631 læger, der er blevet anerkendt som speciallæger i Danmark, fra udlandet. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Det svarer til, at knap hver fjerde speciallæge-anerkendelse er gået til en læge fra udlandet.

De udenlandske læger er især blevet anerkendt til at arbejde som radiologer, gynækologer, neurologer, øjenlæger, onkologer og dermatologer, viser tallene fra SSI.

Dyrt med udenlandske læger

At man er blevet anerkendt som speciallæge i Danmark, er ikke ensbetydende med, at man arbejder i Danmark.

Men både Lægeforeningen, sundhedsøkonomer og Danske Regioner bekræfter, at mange udenlandske læger bliver ansat i Danmark.

Formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman, forklarer, at rekrutteringen fra udlandet har fundet sted i flere år, og at det ikke er nemt, men nødvendigt.

- Det tager tid, og der er store omkostninger forbundet med det. Både til ophold, til rejser og ikke mindst til oplæring i sprog og danske samfundsforhold, siger hun.

Dygtige kollegaer

At det kræver ekstra kræfter at ansætte speciallæger fra udlandet, bekræfter chefkonsulent i HR-afdelingen på Nykøbing Falster Sygehus, Mette Højgaard.

- Det kræver mange ressourcer med integration i afdelingen, kulturforståelse, hvordan man sikrer, at de fungerer uden for sygehuset, og om de falder til kollegialt. Det kræver mange ressourcer. Men der en god investering, siger hun.

Både Nykøbing Falster Sygehus og Sygehus Sønderjylland er godt tilfredse med de udenlandske læger, de har ansat. Og det er også Lægeforeningens indtryk, at det generelt går godt.

- Vi er overordnet rigtig glade for de mange dygtige kolleger, vi får fra forskellige dele af verden til at arbejde her, så det er ikke som sådan et problem at have udenlandske læger ansat, siger han.

Sprog kan være en udfordring

Der er dog nogle udfordringer, fortæller Ellen Holm, der er ledende overlæge på geriatrisk afdeling, altså afdeling for alderdomssygdomme, på Nykøbing Falster Sygehus.

Afdelingen udreder blandt andet demente, og det kræver sproglig forståelse og nogle gange også meget kulturel forståelse om, hvad patienterne har med i bagagen.

- Der har vi nogle opgaver, hvor vi siger til nogen af de udenlandske læger, at det kan du ikke klare endnu, fordi dit sprog er for dårligt, siger Ellen Holm.

Selvom Ellen Holm er glade for de polske, mener hun ikke, at man skal satse på, at ledige speciallægestillinger udelukkende skal besættes af udlændinge:

- Man skal uddanne læger, så man kan dække sit eget behov. Det må være rimeligt. For det er ikke rimeligt, at man tager læger fra andre lande. De har jo også brug for dem.