Sygehuse er ved at løbe tør for antistofbehandlinger, der kan forhindre alvorlig sygdom med omikron

I Region Hovedstaden har man besluttet, at uvaccinerede gravide ikke længere kan få behandlingen, medmindre de bliver indlagte.

Behandling med antistoffet sotrovimab kan forebygge at personer i særlig risiko bliver indlagt med corona. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

Coronasmitten buldrer derudad i Danmark.

Omikronvarianten er blevet den dominerende, og 666 personer er i øjeblikket indlagt med corona.

Men der findes en behandling, som kan forebygge indlæggelser og dødsfald blandt personer, der for eksempel har et svækket immunforsvar og derfor ikke danner tilstrækkeligt med antistoffer ved vaccination.

Personer i den gruppe kan få en behandling med antistoffer, der sprøjtes ind i blodet, og det har vist sig at være ganske effektivt.

Det fortæller Jan Gerstoft, der er professor ved Københavns Universitet og overlæge ved Afdeling for Infektionssygdomme på Rigshospitalet, til Orientering på P1.

- Studier har vist, at behandlingen kan forebygge indlæggelser med 85 procent, siger han.

Der har været flere typer antistofbehandlinger, men kun få af dem virker overfor omikronvarianten, og den mest effektive, antistoffet sotrovimab, er vi ved at løbe tør for i Danmark.

- Tidligere havde vi flere forskellige antistofbehandlinger til at behandle covid, men på grund af omikronvarianten så er der kun én tilbage, der virker effektivt. Derfor er der blevet knaphed på verdensplan, siger han.

Der er aktuelt kun 850 behandlinger med sotrovimab tilbage på Danmarks største apotek, Region Hovedstadens Apotek, som leverer lægemidler til andre sygehusapoteker i hele landet, og det er ifølge Jan Gerstoft i underkanten.

- Lige nu har vi relativt lidt, og det betyder, at vi begynder at indskrænke forbruget, så det kun er patienter i allerhøjest risiko, der kan få den, siger han.

- Det er bestemt et problem, for vi ville gerne give det til så mange som muligt, men det har vi altså ikke mulighed for lige nu.

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få oplyst, hvornår man forventer nye leverancer af sotrovimab til Danmark, da både Lægemiddelstyrelsen og medicinleverandøren Amgros er på juleferie.

Jan Gerstoft forventer dog, at det vil være i midten af januar.

Uvaccinerede gravide kan ikke længere få behandlingen

Behandlingen med sotrovimab skal gives så tidligt som muligt i forløbet for at have den bedste effekt. Den gives ved injektion i blodårerne, og patienten kan tage hjem igen efter en times tid.

Jan Gerstoft fortæller, at stoffet remdesivir også har vist sig at være effektivt mod omikronvarianten. Denne behandling skal også gives i blodårerne, men i modsætning til sotrovimab skal man have doser tre dage i træk og det kræver større kapacitet og flere ressourcer på hospitalerne.

Derfor er det et stort problem, at der i øjeblikket er mangel på den nemmere håndterbare sotrovimab.

I Region Hovedstaden har man været nødt til at prioritere, hvem der kan få tilbudt behandlingen, og den øverste ledelse har i dialog med regionens lægefaglige eksperter besluttet, at sotrovimab som udgangspunkt ikke længere skal gives til gravide uvaccinerede.

Det har ellers hidtil være en af de grupper, der har fået tilbudt behandlingen.

- Det er selvfølgelig svært, at vi nu må prioritere, men det har været et vilkår under hele pandemien, siger Hanne Brix Vestergaard, der er overlæge på fødeafdelingen på Hillerød Hospital og formand for den arbejdsgruppe under Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG), som har lavet vejledninger for graviditet og covidsygdom.

'Vacciner er det, der beskytter gravide allerbedst'

Uvaccinerede gravide er i øget risiko for at blive alvorligt syge med corona, og det kan skade både mor og barn. Ifølge Sundhedsstyrelsen var kun 57 procent af de gravide vaccineret den 6. december, og det er et godt stykke under tallet for den øvrige befolkning.

Derfor er den klareste opfordring fra Hanne Brix Vestergaard, at de gravide skynder sig at blive vaccineret.

- Vaccination er det, der allerbedst beskytter den gravide mod et alvorligt forløb, siger hun.

Men hvis man ikke er vaccineret, så har sotrovimab hidtil været en af de effektive behandlinger, der har kunnet gives til gravide smittede.

- Det kan gøre, at kvinden ikke bliver alvorligt syg og indlagt på intensiv, men også at infektionen ikke påvirker moderkagen, og derved at barnet risikerer at skulle fødes før tid eller i den ultimative konsekvens dør inde i maven på grund af infektionen, siger hun.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle gravide bliver vaccineret mod coronavirus for at undgå alvorlige sygdomsforløb, der kan skade både mor og barn. (Foto: © HANNAH BEIER, Ritzau Scanpix)

Hanne Brix Vestergaard understreger, at selvom behandlingen ikke længere vil være tilgængelig for alle uvaccinerede gravide i Region Hovedstaden, så vil man kunne tilbyde behandlingen til gravide, der er blevet så syge, at de er blevet indlagt.

Men ifølge Jan Gerstoft, vil behandlingen i dette tilfælde ikke have særligt stor effekt.

- Behandlingen virker allerbedst, hvis man giver den meget tidligt i forløbet. Hvis man først giver den til patienter, når de er indlagt, virker det meget lidt eller slet ikke, siger han.

De fire øvrige regioner oplyser til DR Nyheder, at man forsat tilbyder behandling med Sotrovimab til uvaccinerede gravide.