Sygehusskandale i Vestsjællands Amt

En sygehusskandale er under opsejling i Vestsjællands Amt. Meget tyder på, at en række af amtets sygehuse har modtaget dobbelt betaling for patienterne igennem tre år. Helt op til 100 millioner kroner har amtet udbetalt for meget.

En skandale er under opsejling i Vestsjællands Amt. Sygehuse i amtet har tilsyneladende fået dobbeltbetaling for patienter. Arkivbillede. (Foto: DR © DR)

En sygehusskandale er under opsejling i Vestsjællands Amt. Det oplyser DR Regionalen.

Meget tyder på, at en række af amtets sygehuse i tre år bevidst har modtaget dobbelt betaling for patienterne.

En økonomisk kulegravning viser, at det måske drejer sig om op mod 100 millioner kroner.

Og efter hvad Regionalen erfarer, så er pengene - eller i hvert fald en del af dem - blevet brugt til smukke malerier på chefkontorerne, dyre mahognimøbler og ekstra løn til cheferne i forbindelse med "ny-løn"-forhandlinger.

Travlhed på Amtsgården

Hele dagen i dag har der været travlhed på Amtsgården i Sorø, hvor man fortsætter afdækningen af det faktiske hændelsesforløb, blandt andet ved gennemgang af mødereferater i chefgrupperne og i de medicinske udvalg.

- Vi skal finde ud, hvem der vidste hvad, hvornår, og hvor pengene eventuelt er, siger amtsborgmesteren i Vestsjællands Amt Hans Jørgen Holm.

Og hvis nogle har haft kendskab til fejlen, vil det få konsekvenser som for eksempel fyringer, lyder det fra amtsborgmesteren.

Han kan godt forstå, hvis amtets skatteborgere undrer sig over, hvordan op mod 100 millioner kroner har kunnet strømme til sygehusene, uden at nogen tilsyneladende har haft kontrol med de mange penge.

Socialdemokratiet er rystet

Det socialdemokratiske medlem af sundhedsudvalget i Vestsjællands Amt Michael Jensen er rystet og overrasket over sagen.

- Den er meget uheldig og viser, at der behov for at stramme kontrollen med området mærkbart, siger Michael Jensen.

Han mener, ligesom amtsborgmesteren, at det er fyringsgrund, hvis nogle har kendt til fejlen uden at oplyse om det.

Muligvis dobbeltbetaling for patienter

De foreløbige undersøgelser viser, at der er bevilget 38 millioner kroner for meget i 2004 og 34 millioner kroner for meget i 2005. Muligvis er tallet omkring det samme for 2006.

Fejlene er angiveligt opstået, fordi sygehusene på en eller anden måde har fået dobbeltbetaling for intensivpatienter.

For fire år siden strammede amtet ellers grebet om sygehus-økonomien, og det kostede flere sygehuse livet.

Alligevel viste en rapport fra Sundhedsstyrelsen tidligere på året, at amtet er det mindst effektive i landet. Derfor besluttede politikerne, at området skulle ses efter i sømmene.

Og det er den gennemgang, som nu afslører den omfattende overbetaling.

Dyre møbler og malerier

Ifølge amtsborgmesteren er det uvist, hvad de mange millioner er brugt på, men ifølge DR Regionalen og flere andre medier er nogle af pengene gået til dyre møbler og malerier.

- Det lyder ikke pænt, hvis det er tilfældet, siger amtsborgmesteren, der venter at få svar på de mange ubesvarede spørgsmål i løbet af september.

Herefter vil politikerne tage stilling til, om sygehusene skal betale pengene tilbage, og om der eventuelt skal fyres folk på baggrund af sagen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53aabd3ea11f9d0ebc6c3906

Facebook
Twitter