Sygeplejerske idømt to års fængsel for voldtægt på hospital

Manden skal betale 70.000 kroner i erstatning til kvinden. Han ankede på stedet dommen.

En 33-årig mand er blevet frakendt retten til at være sygeplejerske efter en voldtægt på Rigshospitalet i København. Sagen er anket. (Arkiv). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En 33-årig mandlig sygeplejerske fra Rigshospitalet i København er blevet kendt skyldig i voldtægt af en indlagt kvinde og er blevet idømt to års fængsel.

Det har Københavns Byret afgjort.

- Det er en meget skærpende omstændighed, at du har gjort det under dit arbejde som sygeplejerske på et hospital, sagde dommeren til den dømte mand.

En enig domsmandsret lagde vægt på, at kvindens forklaring om episoden havde været detaljeret og troværdig, og at der også var fundet objektive beviser på voldtægt.

Den 33-årige mand blev samtidig frakendt retten til at arbejde som sygeplejerske på ubestemt tid.

Manden ankede på stedet dommen for at blive frikendt for voldtægt og beholde retten til at arbejde som sygeplejerske.

Skete efter julefrokost

Episoden skete natten mellem den 8. og 9. december sidste år på en af de store julefrokostaftener.

Her blev en beruset kvinde på 24 år kørt med ambulance til Rigshospitalets Traumecenter, fordi hun havde fået det dårligt under en bytur.

I meget påvirket tilstand blev kvinden lagt i en hospitalsseng. Hun følte sig lammet i kroppen, har hun fortalt i retten, men kunne godt høre, hvad der blev sagt omkring hende.

Den mandlige sygeplejerske gik i gang med at undersøge kvinden for skader, ligesom han målte hendes blodtryk og puls. Han lagde hende i aflåst sideleje.

Hvad der så skete, har der været forskellige udlægninger af i retten.

Voldtægt vs. blufærdighedskrænkelse

Kvinden har fortalt, at sygeplejersken voldtog hende på hospitalsstuen, hvor der også lå to andre patienter.

Den mandlige sygeplejerske har nægtet voldtægt.

I forbindelse med undersøgelsen af kvinden, blev sygeplejersken pludselig ”fristet”, har han sagt i Københavns Byret.

Han rørte ved kvindens krop med fingre og penis, men trængte ikke ind i hende, har han fortalt.

- Jeg tænker, at det er noget svineri, jeg har gang i, og så stopper jeg det, sagde han i retten.

Han har i retten erkendt at have krænket kvindens blufærdighed.

Ifølge kvinden gik manden længere end det og stoppede ikke af sig selv. Det skete først, da hun pludselig fandt kræfter til at rejse sig og irettesætte ham hårdt.

- Jeg vender mig om og står på gulvet. Jeg står helt tæt på ham og hæver fingeren og siger, det der gør du bare ikke. Så river jeg målere af og trækker gardinet fra og ser en politimand, og så går jeg ned til ham, lød det fra kvinden.

Politimanden var på skadestuen i forbindelse med en anden sag.

Var i chok

Forsvareren for den mandlige sygeplejerske, Henrik Stagetorn, har under sagen spurgt kvinden, hvorfor hun ikke gjorde noget før.

- Jeg har altid tænkt, at hvis sådan noget skulle ske, ville man sagtens kunne forsvare sig. Jeg er jo ikke et lille menneske og kan godt tage fra, men jeg var helt i chok, sagde hun.

Sygeplejersken har under sagen erkendt at have misbrugt sin stilling som sygeplejerske.

Anklager Søren Harbo havde krævet en fængselsstraf på to år og seks måneders fængsel.

Forsvarer Henrik Stagetorn talte for tre måneders fængsel for blufærdighedskrænkelse og maksimalt et år og tre måneders fængsel, hvis sygeplejersken blev kendt skyldig i voldtægt.

Erstatning på 70.000 kroner

Kvindens bistandsadvokat havde krævet 120.000 kroner i erstatning til hende – et beløb, der lå noget højere end andre sager om voldtægt, fordi manden ifølge bistandsadvokaten havde udnyttet kvindens hjælpeløse tilstand og sin egen stilling som sygeplejerske.

Retten endte med at slå fast, at den dømte skulle betale 70.000 kroner i erstatning til kvinden.

Den unge kvinde har fortalt i retten, at hun har haft problemer med at varetage sit arbejde på et andet hospital i hovedstadsområdet efter episoden, fordi de ansatte bærer samme uniformer, som den mandlige sygeplejerske havde på den aften.

Samtidig har hun fortalt, at episoden har påvirket hende psykisk, og at hun har haft brug for psykologhjælp.

Forsvareren for sygeplejersken, Henrik Stagetorn, havde foreslået et erstatningsbeløb på 10.000 til 15.000 kroner, da der ifølge ham kun var tale om blufærdighedskrænkelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk