Sygeplejerske: Jeg har givet en patient den forkerte medicin

Sygeplejersken Louise Kure fortæller, at hun har lavet fejl, fordi hun har haft for travlt.

Louise Kure er sygeplejerske på Rigshospitalet, og hun er en af de sygeplejersker, der har lavet fejl på grund af travlhed. (© DR)

Det kan gå ud over patienternes sikkerhed, at læger og sygeplejersker har travlt.

Sådan lyer det fra flere af de sygeplejersker og læger, der har deltaget i en rundspørge, som DR Nyheder har lavet i samarbejde med Dansk Sygeplejeråd og Yngre Læger.

En af de sygeplejersker, der kan nikke genkendende til det, er Louise Kure, der er sygeplejerske på Rigshospitalet i København.

Hun har selv prøvet at begå fejl, fordi hun havde for travlt, siger hun.

- Jeg har oplevet, at jeg er kommet til at hælde forkert medicin op til en patient, fordi jeg havde flere patienter på en gang. Og jeg har endda også prøvet at give den forkerte medicin til den forkerte patient, fortæller hun.

Enormt ubehageligt

Heldigvis skete der ikke nogen skade ved det, fortæller hun. Men det var ubehageligt for Louise Kure at opleve, at hun kunne begå en fejl i sit arbejde.

- Det er jo et udtryk for, at der i en travl hverdag sker fejl. Og det er enormt ubehageligt at lave fejl, for det er jo det sidste, man ønsker. Så selvfølgelig har jeg haft det rigtig skidt med det, fortæller hun.

I den rundspørge, Dansk Sygeplejeråd har lavet for DR Nyheder, svarer fire ud af 10 af de omkring 1000 sygeplejersker, der har deltaget, at deres arbejdsdag er så travl, at det går ud over patienternes sikkerhed. Lidt over halvdelen af de adspurgte læger svarer det samme i en rundspørge, som DR har lavet i samarbejde med Yngre Læger.

- Jeg ville faktisk tro, at der var mange flere utilsigtede hændelser, siger Louise Kure og forklarer, at travlheden i hverdagen har stor betydning for patienterne.

- Jeg går stærkt, og jeg snakker ikke så meget med patienterne, som jeg ellers ville, siger hun.

Et andet billede end på skolebænken

Føler du, at der er så travlt, at du ikke kan stå inde for patientens sikkerhed?

- Der vil altid være arbejdspladser inden for sundhedsvæsnet, hvor der er så travlt at det er svært at stå inde for patientplejen. Nogle gange vil vi ikke have den nødvendige tid til at yde den nødvendige omsorg for patienterne, siger Louise Kure.

Hun fortæller, at det for hende har handlet om at nedsætte sine egne forventninger til, hvad der i praksis kan lade sig gøre.

- På skolen bliver der at meget høje standarder for pleje af patienten, men det er en helt anderledes virkelighed, vi kommer ud i, fortæller hun.

Flere hænder til

Hun mener, at årsagen til den travle hverdag skal findes flere steder. Dels er der kommet flere patienter og flere opgaver, mens flere forskellige medarbejdere er inde over samme opgave, forklarer hun.

- Kravene til at vi skal udføre alle typer arbejdsopgaver skal være mindre, og så skal der flere hænder til, forklarer Louise Kure.