Sygeplejersker har større selvmordsrisiko

I forhold til danske gennemsnitskvinder har sygeplejersker en overdødelighed på grund af selvmord på 75 procent. Det kan skyldes, at de har nemmere ved at få fat i piller.

Dødelighed på grund af selvmord er højere for sygeplejersker end hos mange andre faggrupper.

De har droppet cigaretterne, løber og dyrker yoga og har styr på blodtrykket.

Sygeplejersker lever generelt sundere end gennemsnitsdanskere, skriver Fagbladet Sygeplejersken, men de har en overdødelighed på grund af selvmord på 75 procent, når man sammenligner med gennemsnittet for alle kvinder i erhverv.

Adgang til piller

- Det må hænge sammen med, at sygeplejersker har lettere adgang til piller og ved, hvor mange de skal tage, for at det er effektivt, siger projektleder i Den Danske Sygeplejerskekohorte Yrsa Andersen Hundrup til fagbladet.

Sygeplejerskekohorten bygger på data fra over 12.000 sygeplejersker - og forskere har på baggrund af materialet blandt andet kommet frem til at sygeplejersker, der arbejder under hårdt pres også har en større risiko for blodpropper.

- Undersøgelsen er interessant, når man skal finde en forklaring på de mange selvmord, fordi stress også kan føre til, at man ikke synes, livet er værd at leve, siger Yrsa Andersen Hundrup.

Større tabu

Selvmord kan desuden værre et større tabu blandt sygeplejersker end blandt andre befolkningsgrupper, lyder det fra Center for Selvmordsforskning.

- Meget få med alvorlige tanker om selvmord taler med andre om det, men måske søger endnu færre sygeplejersker hjælp, fordi deres job går ud på at værne om livet, siger centerleder Lilian Zøllner til Sygeplejersken.

Facebook
Twitter