'Symbolsk visit': Kronprinsparret besøger paven

I dag skal kronprinsparret i audiens hos pave Frans i Vatikanet.

(ARKIV) Pave Frans er både presset af sagerne om præsters misbrug af børn og unge og modstandere i kirkens mere konservative kredse. I dag kommer det danske kronprinspar i audiens. (Foto: © pool, Scanpix)

Når kronprinsparret i dag sammen med udenrigsministeren og sundhedsministeren skal i privat audiens med pave Frans i Vatikanet, er der tale om en form for høflighedsvisit. Men en visit med symbolik.

Kronprinsen tilhører nemlig som de fleste danskere den evangelisk-lutherske kirke og er derfor ikke blandt pavens godt 1,2 milliarder medlemmer af den katolske kirke.

- Det er en begivenhed uden stor kirkelig betydning. Men det er en vigtig høflighedsvisit, siger Jakob Egeris Thorsen, lektor i teologi ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.

- Det er overhovedet for Vatikanstaten, der møder det kommende danske statsoverhoved, men samtidigt er det også en katolsk leder, der møder fremtidens overhoved for Folkekirken, fortæller han.

- Det er med til at understrege, at Danmark har et godt forhold til Vatikanet, og at den katolske kirke er et anerkendt trossamfund i Danmark. For danske katolikker kan det måske være glædeligt at se deres kommende konge møde deres kirkelige overhoved, siger han.

Skal fremme eksporten

Audiensen er en del af et dansk erhvervsfremstød i Italien, hvor kronprins Frederik og kronprinsesse Mary sammen med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal fremme dansk eksport.

  • Kronprinsesse Mary ankommer tirsdag til Palazzo del Quirnale, hvor hun sammen med kronprins Frederik skal spise frokost med Italiens præsident Sergio Mattarella. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Velkomstpararade for kronprinsparret foran palazzo del Quirinale. Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary er i Rom i Italien sammen med en større dansk erhvervsdelegation. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Kronprins Frederik ankommer til Palazzo del Quirnale. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Kronprins Frederik hilser på Italiens præsident Sergio Mattarella. Overskriften for det danske erhvervsfremstød er 'Industrial Renaissance - Catalyst for Tomorrow's Business'. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
1 / 4

Og i den forbindelse er det vigtigt, at det officielle Danmark stiller med de højest placerede personer, man har, forklarer DR's kulturkorrespondent, Mette Hybel, der følger delegationen.

- Italien stiller med præsident Mattarella og paven, og vi stiller med kronprinsparret og to ministre. Deri ligger en vigtig markering af, at forholdet mellem Danmark og Italien er særdeles godt, siger Mette Hybel.

Sidst en repræsentant fra det danske kongehus mødtes med en siddende pave, var da dronning Margrethe i 2006 mødtes med pave Benedikt.

Du kan se et TV Avisen-indslag fra dronningens møde med pave Benedikt i 2006 her:

Hans efterfølger, der blev udnævnt i 2013, er en af de mest populære og kontroversielle paver i nyere tid. Og han er presset både eksternt og internt i den katolske kirke.

- Man kan sige, at det er en pave, der efter hvedebrødsdagene er ankommet til virkeligheden, siger Jakob Egeris Thorsen, der følger Vatikanet og den katolske kirke tæt.

- Lige nu har han nok at gøre med at håndtere alle spøgelserne fra misbrugsskandalerne, der stadig vælter ud af skabet.

Vil se mildere på fraskilte

For selv om der langt overvejende er tale om fortidens synder, når nye afsløringer af seksuelle overgreb begået af præster kommer frem, rammer det stadig pave Frans.

- Omverdenen spørger, om paven har gjort nok for at rydde op, siger Jakob Egeris Thorsen.

Samtidigt forsøger paven at reformere kirken, så den ikke er helt så afvisende over for fraskilte og folk, der gifter sig for anden gang. I dag kan de være medlem af kirken, men de kan ikke modtage sakramenterne, hvilket betyder, at de mange fraskilte i vestlige lande er afskåret fra at gå til nadver.

- Det kan være svært at forstå i en dansk kontekst, men det er noget, der betyder meget for mange troende, siger Jakob Egeris Thorsen.

Tilhængerne mener, at det er brug for modernisering, mens pavens kritikere mener, at han med sit lidt mere lempelige syn på fraskilte og homoseksuelle er med til at udvande kirkens lære.

- De konservative fløje i den katolske kirke fra især meget indflydelsesrige kredse i USA ser ham som en teologisk letvægter. De beskylder ham for at skabe usikkerhed, hvor det traditionelt er pavens rolle at skabe klarhed, siger Jakob Egeris Thorsen.

Bramfri pave

Derudover har pave Frans' bramfrie stil og hårde kritik af Vatikanet gjort, at flere kardinaler og biskopper tøver med at komme paven til undsætning, når han er i problemer.

- Indtrykket blandt kritikerne i kirken er, at paven taler frit fra leveren, og så skal Vatikanet rydde op bagefter, siger Jakob Egeris Thorsen.

Det er er med andre ord en både populær, kontroversiel og presset pave, som kronprinsparret i dag kl. 10 kommer i audiens hos.