Sympatimeldinger strømmer til Danmark fra hele verden

Statsledere verden over reagerer på terrorangrebet i København; tanker hos ofrene og de danske borgere.

Sympatierklæringer strømmer til de danske borgere. Helle Thorning har været i telefonisk kontakt med flere statsledere. (© DR)

De seneste timer har statsledere verden over sendt støtteerklæringer til Danmark og fordømt gårsdagens skudangreb i København, som nu har såret fem betjente og kostet tre mennesker livet.

En af de tre omkomne er den formodede gerningsmand, som politiet skød og dræbte tidligt søndag morgen på en adresse tæt på Nørrebro Station.

Helle Thorning fortalte på sit pressemøde søndag formiddag, at hun har talt med mange udenlandske statsledere, som alle sendte hilsner om sympati og opbakning til Danmark. Blandt dem, Thorning har snakket med, er lande som Frankrig, England og Sverige.

Nabolande i nord: beskyt demokratiet

Ledere i vores skandinaviske nabolande er blandt dem, som har sendt tanker til Danmark på sociale medier. Fælles for dem er, at de alle understreger vigtigheden i vores åbne, frie og demokratiske samfund.

"Endnu en gang har vores åbne, demokratiske samfund lidt et angreb med sårede og døde. Mine tanker går til den dødes familie og til de sårede politifolk i København," skriver Stefan Löfven, Statsminister i Sverige.

"Danmark er i dag ramt af et afskyeligt voldsangreb. Vold og terror skaber frygt, det skal ikke begrænse os eller vores værdier. Mine tanker i aften går til mødedeltagerne, ofrene og hele det danske folk," skriver Erna Solberg, Norges statsminister.

"Disse angreb var rettet mod ytringsfriheden og det åbne samfund. Jeg fordømmer angrebene. I dag er mine tanker med Danmark og med vores danske venner. Hver dag er det vores opgave at forsvare vores åbne og tolerante samfund baseret på tillid," skriver Alexander Stubb, statsminister i Finland.

Fra Australien til Amerika

Det er ikke kun vores naboer i nord, hvis statsledere har sendt tanker til Danmark på sociale medier.

"Regeringen fordømmer skyderiet mod et arrangement om ytringsfrihed i København i nat. Alle australieres tanker er hos det danske folk og især hos ofrenes familie og betjentene såret i kamp," lyder det fra Tony Abbott, premierminister i Australien.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, sender også sine kondolencer til ofrene og til Danmark, men benytter også lejligheden til at opfordre de europæiske jøder til at forlade Europa og "komme hjem" til Israel. 

"Ekstremistisk islamisk terrorisme har ramt Europa igen, denne gang i Danmark. Vi sender vores kondolencer til det danske folk og til det jødiske fællesskab i Danmark (...) Jeg vil sige til alle europæiske jøder: Israel er enhver jødes hjem" 

"Jeg fordømmer skudepisoderne i København. Ytringsfrihed må altid forsvares. Mine tanker er med det danske folk," siger David Cameron, Storbritanniens premierminister.

Det Hvide Hus har også sendt en erklæring ud om skudangrebet i Danmark. Erklæringen kom, før nyhederne om drabet på den jødiske mand på Krystalgade i København og politiets skudopgør med den formodede gerningsmand i morges. I den skriver de:

"USA fordømmer dagens frygtelige skyderier i København. Vi sender vores kondolencer til de pårørende og vores tanker er med de, der blev såret under angrebet. Vi har været i tæt kontakt med vores danske samarbejdspartnere og står klar til at give hvilken som helst assistance i efterforskningen.

Det er ikke kun statsledere, der sender tanker i retning af ofrene og det danske folk. På Twitter sender private, organisationer, menige politikere og ministre beskeder om støtte til Danmark.

FacebookTwitter