Syrer dømt skyldig i terrorplaner i sagen med de 17.460 tændstikker

Tændstikkerne skulle indgå i fremstilling af bomber mod København.

Den 32-årige mand har under sagen nægtet sig skyldig. Tegning: Dres Simon

En 32-årig syrisk statsborger er fundet skyldig i forsøg på terrorisme i København.

Det har Københavns Byret afgjort her til formiddag.

- Tiltalte havde forsæt til at udøve terrorisme, læste retsformanden op.

Skyldkendelsen var planlagt til at falde klokken 8:30, men blev noget forsinket, fordi manden ikke var blevet hentet fra fængslet og kørt i retten.

Derfor måtte to betjente i sidste øjeblik gribe deres jakker og køre afsted for at hente den 32-årige syrer, så han kunne være til stede i retslokalet på den vigtige dag, hvor dommerne, anklager Sonja Hedegaard, forsvarer Karin Svenningsen, tolken og flere journalister ventede.

Her er nogle af den slags remedier, der har indgået som bevismateriale i sagen.

Manden har under sagen været anklaget for planer om at ville overfalde tilfældige folk med knive i København og sprænge en eller flere bomber.

Planerne lagde han i tiden op til 19. november 2016.

Den dag rejste manden til København fra Sverige, som han var kommet til i 2015 fra Syrien. Inden havde manden været aktiv i den syriske borgerkrig.

Det har han selv fortalt under sagen.

Nægtet sig skyldig

Da dommeren læste afgørelsen op, sad den 32-årige mand sammenoverbøjet hen over bordet iført en mørkegrøn jakke, blå jeans og sorte kondisko, mens tolken oversatte.

Han har under hele sagen nægtet sig skyldig og afvist sympatier med terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Men dommerne og nævningene har vurderet mandens forklaringer for utroværdige, blandt andet fordi det under retssagen er kommet frem, at manden i efteråret 2016 så flere af Islamisk Stats henrettelsesvideoer og lavede videoer ud på sociale medier, der kunne tolkes som afskedshilsner.

- Tiltalte var i november 2016 IS-sympatisør, han var parat til at begå jihad, og han var indtillet på et blive martyr, lød det fra retsformanden.

I Tyskland sidder en anden ung syrisk statsborger dømt i samme sag.

Han er dømt for at have remedier til fremstilling af bomber i sin bagage 19. november 2016, hvor han forsøgte at rejse ind i Danmark. Han blev dog stoppet ved grænsen.

I bagagen gjorde betjentene et opsigtsvækkende fund.

Blandt andet fandt man 17.460 tændstikker, fyrværkeri, 17 batterier, seks walkie-talkies og to køkkenknive - ingredienser, som kunne bruges til at lave bomber med.

Bombeopskrift testet

Den unge syrer fra Tyskland og den nu skyldige mand fra Sverige skulle sammen bruge materialet til at fremstille bomber, har anklager Sonja Hedegaard sagt i retten. Det har den 32-årige afvist.

Under sagen har Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste testet den manual, som bomberne skulle laves efter. En manual, som man har kunnet finde i Al-Qaedas magasin "Inspire".

Konklusionen var, at folk ved at følge manualen kunne fremstille eksplosivt materiale, som kunne skade personer inden for en afstand på 50 meter, har ammunitionsrydderne vurderet.

- Det et bevist, at angrebet ikke blev gennemført, fordi (den dømte i Tyskland, red.) blev nægtet indrejse til Danmark ved grænsen, lød det i dag fra dommeren.

Ingen ved, hvor eller hvornår angrebet skulle ske.

Først 20. maj vil anklageren og forsvareren fremlægge deres syn på, hvilken straf manden bør idømmes.