Syrer idømmes 12 års fængsel for terrorplan med tændstikker

Med lange knive og mere end 17.000 tændstikker ville en 32-årig syrisk mand angribe tilfældige i København.

Den syriske mand har under sagen nægtet sig skyldig. Tegning: Dres Simon

En syrisk mand er blevet idømt 12 års fængsel samt udvisning af Danmark for bestandigt for terrorplaner i København. Dommen er afsagt mandag af et nævningeting i Københavns Byret.

Med en eller flere hjemmelavede bomber og lange knive var det hans plan at dræbe og lemlæste tilfældige mennesker i København i november 2016, har retten slået fast.

Syriske Moyed Al Zoebi har nægtet sig skyldig under sagen. Men anklagemyndigheden har undervejs præsenteret tilstrækkeligt med beviser.

Rygsæk med tændstikker

Bomben skulle fremstilles af blandt andet mere end 17.000 tændstikker, som en anden syrisk asylansøger kom rejsende fra Tyskland med i sin rygsæk.

Under sagen er det dokumenteret, at Al Zoebi har et stærkt ekstremistisk sindelag, har specialanklager Sonja Hedegaard hæftet sig ved.

Ofte talte og skrev han om jihad. En måneds tid før turen til København afslørede han sin mission i en chat med sin mor:

"Jeg vil dræbe hele verden, indtil Gud bliver tilbedt 100 procent", skrev han.

Træt af al den IS-snak

I den flygtningelejr, som han boede i i Sverige, var flere andre syrere trætte af, at han ustandseligt talte om Islamisk Stat.

Straffen stemmer med domme i tilsvarende sager om forsøg på terror.

- Der er tale om den alvorligste form for terrorisme med manddrab og bombesprængning, siger rettens formand ved domsafsigelsen.

En enkelt af nævningerne stemte for en straf på fængsel i 10 år. Men det store flertal havde en anden holdning til længden af straffen.

Den dømte har på stedet anket til Østre Landsret.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk