Syrere vil gerne hjem: 20-30 om ugen spørger Dansk Flygtningehjælp til råds

Ny finanslov gør det muligt at få økonomisk støtte til at rejse hjem til Syrien.

Flere af de syriske flygtninge, der er flygtet fra borgerkrigen i deres hjemland, ønsker at vende tilbage, blandt andet fordi tilværelsen i Danmark er svær. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Selvom Syrien stadig er plaget af den årelange borgerkrig i landet, så er der jævn interesse blandt syriske flygtninge i Danmark for at vende hjem.

Hos Dansk Flygtningehjælp bliver man løbende kontaktet af syrere, der vil forhøre sig om mulighederne for at få økonomisk støtte til hjemrejsen.

Og selvom det ikke bliver registreret, og det varierer meget, er billedet klart, siger asylchef Eva Singer.

- I løbet af en uge kan det være en 20-30 stykker, der ringer for at høre, om der er noget nyt, og om der er opstået andre muligheder, men nogle kan også være gengangere, siger hun.

Indtil nu har det nemlig ikke været muligt for syrere at få hjælp via den såkaldte repatrieringsordning, der giver penge til blandt andet flybilletter og etablering i hjemlandet.

Men det kommer til at ændre sig, efter regeringen og Dansk Folkeparti i den nye finanslov er blevet enige om, at ordningen fremover også skal gælde for statsborgere fra lande, der af FN betragtes som usikkert at opholde sig i.

Svær tilværelse og familie får folk til at rejse

I sommer fik kommunerne en særlig pligt til at fortælle om repatrieringsmulighederne, og det har ifølge Eva Singer givet en smule mere interesse blandt syrerne, som dog indtil nu har fået at vide, at det ikke var muligt.

Alligevel er der løbende syrere, der har forladt Danmark og rejst til andre lande som eksempelvis Tyrkiet, fordi de har familie der, som de ikke har kunnet blive familiesammenført med, forklarer Eva Singer.

Det er også en af de tre hyppigste årsager, Dansk Flygtningehjælp hører fra de syrere, der ringer for at forhøre sig om repatriering. Det handler nemlig ofte om, at de har børn eller andre familiemedlemmer i Syrien, som de ikke kan få til Danmark.

De to andre årsager handler om, at tilværelsen i Danmark ikke altid er let for de syriske flygtninge.

- Mange synes, at det er rigtig svært at komme ind på arbejdsmarkedet eller få et job, der passer til deres kvalifikationer.

- Og for andre er det et spørgsmål om økonomien ved at være i Danmark. De synes, det er rigtig svært at få tingene til at løbe rundt, siger Eva Singer.

Derfor synes hun også, at det er en svær balancegang at give penge til folk for at vende hjem til et land, der er plaget af krig.

- Problemstillingen opstår, når Syrien ser ud, som det gør, men også når vi ser på, om årsagen til, at de gerne vil tilbage, kan være den asylpolitik, vi fører. Så kan man spørge, hvor frivillig deres hjemrejse egentlig er, siger hun.

Bomber er ikke den eneste fare i Syrien

Hun ser nemlig alt for mange usikkerheder ved at rejse hjem til Syrien, der stadig er plaget af kampe i flere områder.

- Det er ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt der falder bomber, men også hvorvidt der er risiko for, at myndighederne vil forfølge de mennesker, der er flygtet under den lange borgerkrig, siger hun.

Der er nemlig ingen garantier for, hvordan det syriske regime vil behandle folk, der har undgået militærpligten, eller om folk vil blive mistænkt for at have hjulpet oprørsstyrkerne.

- Så der er mange usikkerheder og mangel på garantier fra myndighedernes side, siger Eva Singer.

FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, der står for at registrere syriske flygtninge, har registreret, at cirka 40.000 er vendt hjem til Syrien fra nabolandene.

Facebook
Twitter