To Syrien-demonstrationer i dag: En for og en mod indgreb i Syrien

Arrangørere fra Mellemøsten demonstrerer for et militært angreb på Syrien. En anden demonstration opfordrer til fred og samtale.

Jaleh Tavakoli vil have Assad afsat med et amerikansk ledet indbreb (Foto: DR)

En libaneser, en kurder, en iraner og to syrere står senere i dag foran den amerikanske ambassade i København og demonstrerer for, at USA skal lave et militært angreb i Syrien. Og om muligt skal Assad afsættes.

Det fortæller en af arrangørerne, Jaleh Tavakoli, som også er talskvinde for Frit Iran.

- Vi ønsker, at man ikke bare laver en hurtig intervention. Man skal gå ind i Syrien med en færdig plan, og vi ønsker, at Assad skal fjernes, siger hun.

Det er ønsker, som er klart mere vidtgående end de planer, det internationale samfund barsler med. Her tales der om et hurtigt hævnangreb på Assad udenom FN - og der er altså ingen forlydender om hverken amerikanske, britiske eller andre vestlige soldater på syrisk jord.

Befolkning er gidsler

Folketingets Udenrigspolitiske Nævn sluttede i går med opbakning til, at Danmark støtter en eventuel aktion i Syrien. Støtten er indtil videre udelukkende moralsk og politisk - der er altså endnu ikke truffet beslutning om, hvorvidt Danmark er klar til at støtte en aktion militært.

- Det er en meget mærkelig situation for os, det her. Vi er fra Mellemøsten, og vi beder USA om at gribe ind i Syrien, funderer Jaleh Tavakoli.

- Syrien bliver brugt som platform for religiøs krig, og befolkningen er taget som gidsler. Civilbefolkningen bliver slået ihjel i hobetal - og der er mennesker i Syrien med kemiske våben, og de bruger dem.

Jaleh Tavakoli har selv været medlem af Enhedslisten og indædt modstander af krigen i Irak. Men situationen i Syrien er en anden, mener hun.

Beskidt og uforsonligt

- Irak var en fejltagelse. Problemet med Syrien er, at fremmede magter styrer den her konflikt. Det er beskidte og uforsonlige kræfter, der er betalt for at slå hinanden ihjel, siger hun.

Jaleh Tavakoli bliver bakket op af en af de andre medarrangører, Joseph Hamoud. Han er syrer og forlod landet for lidt over et år siden.

- Jeg tror ikke på krig, men jeg er nødt til at gøre det her, siger han om demonstrationen.

- Fred er udelukket i Syrien, og ingen stoler på hinanden. Det er gået fra slemt til helt forfærdeligt.

Svært at få støtte

De to arrangører har lidt svært ved at få folk til at støtte deres demonstration.

- Hvorfor skulle vi stole på USA, spørger folk. Vi siger: Der er gået to et halvt år, siden urolighederne i Syrien startede. Hvis USA ville have en krig for at have en krig, så kunne man have grebet ind for lang tid siden.

Gerd Berlev siger klart nej til militært indgreb i Syrien. (Foto: DR)

Det er selvfølgelig slet ikke alle, der er enige i, at USA og dets allierede - herunder måske Danmark - skal gribe ind i Syrien. Få timer før demonstrationen ved den amerikanske ambassade, starter en anden demonstration på Christiansborg Slotsplads, og her er budskabet det stik modsatte.

Løgne starter krige

- Vi har tidligere set, at man har brugt løgne til at starte krige med, og det skal ikke ske igen, siger arrangør Gerd Berlev.

Hun henviser til det angreb med giftgas, som i sidste uge slog flere hundrede mennesker ihjel i Syrien. Angrebet kickstartede også processen med en meget mulig militær aktion, fordi Obama tidligere har kaldt brug af kemiske våben for en rød linje, der ikke må overskrides.

Selv om flere lande, blandt andet USA, siger, at Assad brugte giftgassen mod sin egen befolkning, er det ikke blevet dokumenteret endnu. Og lige præcis dét, frygter Gerd Berlev kan blive startskuddet til en regulær krig.

Et militært angreb vil kun gøre situationen endnu værre, vurderer hun.

- Bare se på situationen i Irak. Den har aldrig været værre, end den er nu.

Gør kun ondt værre

Gør det indtryk på dig, at arrangører fra Mellemøsten demonstrerer for et amerikansk militært indgreb?

- Ja, det gør det, men jeg tror ikke, at man ændrer noget på denne måde. USA har i mange år blandet sig i andre landes problemer. Og det er at tilsidesætte landes selvstændighed og ret til at bestemme over egne forhold, siger Gerd Berlev.

Her sker det

Demonstrationen "Nej til krig mod Syrien" er på Christiansborg Slotsplads klokken 16 i dag.

Demonstrationen for et amerikansk indgreb i Syrien er foran den amerikanske ambassade i København klokken 18 i dag.

Facebook
Twitter