Syrien: Hver 20. dansker har sendt hjælp

Kun fem procent af danskerne har på nuværende tidspunkt givet penge til hjælpearbejdet i Syrien, og halvdelen har slet ikke tænkt sig at gøre det.

Ifølge Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl, har mange danskere svært ved at gennemskue konflikten i Syrien, og blandt andet derfor er det kun hver 20. dansker, der har doneret penge til nødhjælpsarbejde i det krigshærgede land. (Foto: Michael S. Lund © DR)

Sammenlignet med andre humanitære katastrofer som jordskælvet i Haiti og sultkatastrofen i Afrika, så går det rigtigt trægt med at få danskerne til at sende hjælp til de millioner af mennesker, som er på flugt fra krigen i Syrien.

Indtil videre er det nemlig kun fem procent af os, der har støttet hjælpearbejdet økonomisk, viser en meningsmåling fra Voxmeter, som Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp har fået lavet.

- Vi har før været oppe på, at næsten halvdelen af den danske befolkning har støttet nogle af de rigtigt store naturkatastrofer, så det er meget lidt i forhold til, hvad vi normalt har af opbakning, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.

Ifølge meningsmålingen fra Voxmeter har 15 procent af den danske befolkning planer om at støtte det humanitære arbejde i Syrien, men næsten halvdelen af os svarer blankt nej til at sende penge.

Ikke udtryk for kynisme

Men den begrænsede vilje til at hjælpe må ikke forklares med, at danskerne er ligeglade med syrerne, siger Anders Ladekarl.

- Jeg tror simpelthen ikke på, at mennesker er så kyniske. Når man ser det almindelige menneske, som er ramt af en bombe eller en kugle - eller det barn, som ikke får mad i dag, så bliver vi alle inderligt berørte. Uanset om det er en syrer, en afrikaner eller en henne om hjørnet.

Røde Kors: Vi skal være bedre

Han mener i stedet, at de manglende donationer skyldes, at danskerne ikke kan gennemskue situationen i Syrien og for eksempel bekymrer sig for, om pengene nu også havner i de rigtige lommer.

- Det her handler om, at vi ikke har været gode nok til at vise, at den her humanitære tragedie går ud over helt almindelige mennesker, som er fuldstændig uskyldige. Det skal vi blive bedre til, siger Anders Ladekarl, som trods alt mener, at danskerne er blevet mere opmærksomme på krigens ofre.

Giftbilleder giver fremgang

Siden billederne af ofrene for det formodede giftangreb i en forstad til Damaskus begyndte at rulle hen over tv-skærme i hele verden, er donationerne til Røde Korst og Folkekirkens Nødhjælp nemlig steget ganske kraftigt.

Angrebet skulle have kostet over 1.400 mennesker livet - heriblandt mange børn. Og ifølge undersøgelsen fra Voxmeter har billederne af børneofre for giftangrebet gjort så stort indtryk på en fjerdedel af danskerne, at de har fået mere lyst til at støtte de humanitære organisationers arbejde.

- Når man ser børn, så ved man jo godt, at de i hvert fald ikke holder med nogen, og så får man måske øjnene op for, at det her er en katastrofe, som ikke har noget at gøre med, om man holder med Assad eller oprørerne. Men alene er en humanitær tragedie for helt almindelige mennesker.

Ifølge FN er cirka to millioner syrere på flugt fra borgerkrigen, som har krævet omkring 100.000 menneskeliv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk