Syrienkriger anholdt: Professor beskylder politikere for at være hyklere

Det er ikke en reel mulighed at afvise syrienkrigere med dansk statsborgerskab, lyder det.

Politikerne er hykleriske, når de siger, at syrienkrigere skal blive væk fra Danmark, siger juraprofessor Eva Smith. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Syrienkrigeren Ahmad el-Haj landede i Danmark mandag til en byge af fordømmelse og udtalelser fra politikere, der helst var fri for ham.

- Lad mig sige noget direkte til jer (syrienkrigere, red.): I er ikke velkomne i Danmark, skrev statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook.

- En sorgens dag, når Danmark åbner landet for IS-terrorister. Hvem skal have ham som nabo?, spurgte Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard på Twitter.

Sagen er bare den, at Danmark hele tiden har arbejdet på at hente Ahmad el-Haj hjem til Danmark. Faktisk har dansk politi været i dialog med Tyrkiet om udleveringen af den danske statsborger siden december 2017, hvor han blev fængslet efter at have krydset grænsen mellem Syrien og Tyrkiet.

Ahmad el-Haj har været fængslet in absentia - altså uden at være fysisk til stede - i Danmark siden april 2014 og har siden været internationalt efterlyst.

- Dybt hyklerisk

Det faktum udstiller politikernes 'hykleri', når de forsøger at få det til at fremstå som en reel mulighed at afvise syrienkrigere med dansk statsborgerskab, mener professor emerita Eva Smith fra Københavns Universitet.

- Det er dybt hyklerisk. Vi vil ikke have vores egen statsborger hjem, men vi anbringer selv udlændinge på tålt ophold, for at de skal rejse hjem igen. Og vi kritiserer de lande, der ikke vil tage deres statsborgere hjem, siger hun.

- Vi er de eneste, der er forpligtede til at tage ham. Han kan jo ikke cirkulere rundt i Orbit (kredsløb i rummet, red.). Vi er nødt til at tage ham, siger Eva Smith.

I al hast fik regeringen for nylig indført lovgivning, der gør det muligt administrativt at fratage syrienkrigere med dobbelt statsborgerskab deres danske statsborgerskab.

Men regeringen måtte altså konstaterere, at hastelovgivningen ikke kunne bruges i denne sammenhæng, fordi Ahmad el-Haj udelukkende har dansk statsborgerskab. Han er nu blandt andet sigtet for terror og risikerer en straf på livstid.

Det vurderes i øvrigt kun at være meget få af de danske syrienkrigere, der har dobbelt statsborgerskab.

Ifølge Eva Smith står mange af politikernes udtalelser om, at syrienkrigere bare skal blive, hvor de er, i skærende kontrast til holdningen, da islamkritikeren Lars Hedegaards formodede overfaldsmand var anholdt i Tyrkiet.

Politiet har sigtet danske Basil Hassan for drabsforsøget, der skete i 2013. På det seneste er Basil Hassan blevet kendt som "Dronekrigeren".

I den forbindelse ville de fleste politikere have ham hjem så hurtigt som muligt, men han blev løsladt af ukendte årsager i Tyrkiet, og det ærgrede mange politikere sig over.

- Nu er han så også mistænkt for at medvirke til et attentat mod et russisk fly. Det er så farligt at have dem gående. Det er løsgående missiler. Vi er nødt til at tage vores del og sørge for, at de bliver dømt og kommer bag tremmer, siger Eva Smith.

Advokat: Det er 'spin'

Forsvarsadvokat Thorkild Høyer kalder det "spin", når politikerne prøver at fortælle, at Ahmad el-Haj skal blive i Tyrkiet.

- Efter min opfattelse er det plat spin, for politikerne kender udmærket godt reglerne omkring statsborgerskab. De ved godt, at man ikke kan afvise en dansk statsborger ved grænsen eller forhindre dem i at komme til Danmark.

- De har ret til at være i det land, hvor de har statsborgerskab. Det ved politikerne godt. Derfor er det uværdigt at køre spin på det, siger advokaten, der har speciale i terrorsager.

I videoen herunder skyder Ahmad el-Haj tre andre danske syrienkrigere til måls efter billeder af blandt andre Naser Khader og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. I videoen blev seks danskere udpeget og betegnet som 'fjender af islam'. Ahmad el-Haj er nummer to fra venstre.

Regeringen arbejder i øjeblikket aktivt for at finde en international løsning, så det kan lade sig gøre at retsforfølge syrienkrigere i de områder, hvor de har begået forbrydelser.

Men indtil da er der ikke noget at rafle om - Danmark kan ikke nægte at tage imod dem, hvis de er danske statsborgere, understreger Thorkild Høyer.

De konservatives Naser Khader sig til Berlingske, at Tyrkiet i hans øjne bærer et stort ansvar for Ahmad el-Haj, blandt andet fordi de tyrkiske myndigheder lod hundredevis af syrienkrigere rejse over grænsen til Syrien.

I Thorkild Høyers øjne er det berettiget at komme med den kritik af Tyrkiet, men det ændrer ikke noget:

- Han er dansk statsborger. Og så har vi pligt til at tage imod han, siger han.

Eks-justitsminister: Vi kan ikke nægte dem adgang

Under den tidligere regering gjorde daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) det også klart, at Danmark ikke kan nægte danske syrienkrigere at komme hjem.

- Faktum er, at vi ikke kan nægte danske statsborgere at komme tilbage til Danmark. Det gælder uanset, hvor uønskede de er – og dermed også fremmedkrigere. Før eller siden vil der derfor komme flere tilbage til Danmark, udtalte han i februar.

Den nuværende justitsminister, Nick Hækkerup (S), siger i den sammenhæng, at 'visdommen i at bede ham (Ahmad el-Haj, red.) blive udleveret kan diskuteres'.

Men han erkender samtidig, at det nok ikke havde gjort en forskel.

- Jeg tror i øvrigt, at selv, hvis vi ikke havde bedt om at få ham udleveret, så havde tyrkerne - ligesom de gør med andre fremmedkrigere – sendt ham retur til Danmark på et eller andet tidspunkt, siger justitsministeren.

Storbritannien valgte i vinter at fratage en ung kvindelig islamist hendes statsborgerskab og efterlod hende statsløs. Det fik Dansk Folkeparti til at kræve, at Danmark gjord det samme.

Men ifølge Justitsministeriet kan Storbritannien kun gøre det, fordi de har tilsluttet sig FN's statsløsekonvention med "et forbehold". Det forbehold har Danmark ikke.

0:00