Syrienkriger isolationsfængslet i Kundby-sag

En 24-årig syrienkriger er ved et grundlovsforhør blevet varetægtsfængslet frem til 9. februar.

- Den pågældende, som blev fremstillet i grundlovsforhør, er blevet varetægtsfængslet til den 9. februar, og retten har samtidig bestemt, at den første del af fængslingen, altså frem til den 26. januar, skal foregå i isolation, siger anklager Peter Rostgaard Ahleson efter grundlovsforhøret.

En 24-årige syrienkriger er ved et grundlovsforhør netop blevet varetægtsfængslet frem til 9. februar i den såkaldte Kundby-sag.

Manden skal sidde isolationsfængslet frem til 26. januar ligesom en 15-årig pige fra Kundby, der blev varetægtsfængslet i går.

Selve grundlovsforhøret blev afholdt bag dobbeltlukkede døre, og derfor kender DR Nyheder ikke til sigtelsens indhold.

Forsvarer Michael Alstrup Kristensen kunne på grund af de dobbeltlukkede døre ikke sige meget om sagen.

- Jeg kan ikke fortælle, hvordan min klient stiller sig til sigtelsen, der er rejst, men som pressen jo har fået oplyst, er det en afgørelse om varetægtsfængsling, som er kæret til landsretten.

- Jeg synes, han gjorde et godt indtryk. Rolig, fattet og han svarede beredvilligt på de spørgsmål, der blev stillet. Der var tale om et langt retsmøde. Han gjorde det udmærket, synes jeg bestemt.

- Vi har kæret afgørelsen til landsretten, fordi min klient og jeg er uenige i det resultat, dommeren er nået frem til, siger forsvarer Michael Alstrup Kristensen.

Den varetægtsfængslede, der er omfattet af navneforbud, har angiveligt chattet via Snapchat med den 15-årige pige, der i går blev varetægtsfængslet i isolation.

Den 24-årige mand har tidligere været i Syrien. I et interview fortalte han dengang, at han ville rejse for at deltage i humanitært arbejde. Billeder fra en nu slettet Facebook-profil, som DR Nyheder har set, viser, at han også lærte at håndtere våben, ligesom han har opfordret til jihad.

  • Fakta om sagen:

  • Den 13. januar var politi og bomberyddere på en adresse i Kundby ved Holbæk på Sjælland.

  • Den 14. januar blev en 15-årig dansk pige fra Kundby fremstillet i grundlovsforhør bag dobbeltlukkede døre ved Retten i Holbæk.

  • Hun blev efterfølgende varetægtsfænglset frem til 9. februar – i isolation frem til 26. januar.

  • Politiet har ikke fortalt, hvad hun er sigtet for, men ifølge TV2 blev hun anholdt og sigtet for besiddelse af sprængstoffer, prøvesprængning af sprængstoffer og for at billige terrorhandlinger.

  • Den 14. januar om eftermiddagen blev en mand ifølgepolitiet anholdt i Østjylland.

  • Den 15. januar blev han efter et grundlovsforhør i Retten i Holbæk varetægtsfængslet frem til 9. februar - i isolation frem til 26. januar. Hvad han er sigtet for vides ikke.

  • Ifølge DR Nyheders oplysninger er der tale om en 24-årig tidligere syrienkriger, som har haft kontakt med den 15-årige over sociale medier.

Facebook
Twitter