Syrisk familie i Rødby: Jeg ville ønske, vi aldrig havde forladt Syrien

Hanna og Samir og deres tre børn er på vej til Sverige. De begriber ikke, at de ikke kan få lov til at rejse det sidste stykke.

Der er udstationeret politi omkring det hotel, hvor flere flygtninge og migranter - også Hanna og Samir - opholder sig i Rødby. (Foto: DR Nyheder)

Hanna knuger det slidte lommetørklæde i hænderne, når hun altså ikke dupper de trætte, tårefyldte øjne.

For 24 dage siden begyndte hun og hendes mand, Samir, og deres tre børn på 9, 11 og 14 år en rejse, som de har fortrudt flere gange.

- Nu ville jeg ønske, vi aldrig havde forladt Syrien, fortæller moderen Hanna.

Betalte 25.000 for rejsen

Familien kommer fra området omkring hovedstaden Damaskus. Hanna fortæller, at de måtte sælge deres hus, bilen, smykker og alt af værdi for at få råd til at betale rejsen til det forjættede Europa - eller Sverige for at være helt konkret.

25.000 euro måtte familien på fem punge op med for at komme af sted.

Turen gik først til Ankara i Tyrkiet, fra Tyrkiet videre til Grækenland - på en hjemmelavet flåde af sammenvævede gummirester. Der var 42-45 mennesker ombord. Det var livsfarligt, men de klarede det med livet i behold.

Ville hellere være død

- Jeg ville hellere være død hjemme i Syrien end at have udsat mine børn for det, fortæller moderen.

Men til Grækenland kom de og derfra videre til Makedonien, Serbien, Ungarn, Østrig, Tyskland - og nu sidder de så på et hotel i Rødby og undrer sig.

De forstår ikke, hvorfor de ikke kan komme videre til Sverige, hvor de har hørt fra venner, at der skulle være godt og trygt at være.

I Tyskland havde man sagt, at de sagtens kunne rejse gennem Danmark.

Faderen går i sultestrejke

- Hvorfor får vi ikke lov til at rejse videre det sidste stykke? Vi føler os som dyr. Der er ingen, der vil have os. Hvis jeg havde været en hund i virkeligheden, var der da i det mindste nogen, der havde taget i mod os, siger Hanna.

De tre børn sover på et andet værelse. Faderen Samir går ind og ud af rummet.

På et tidspunkt kommer han ind og fortæller, at han og en gruppe andre syriske mænd netop har besluttet at indlede en sultestrejke, indtil de får lov at rejse videre til Sverige. De vil hverken drikke eller spise.

Hvad skal der ske med mine børn?

Familien med Hanna og Samir vil ikke blive i Danmark. Det er Sverige, de har rejst imod - hvor de kender nogle andre syrere. Her skulle være godt at være - og det skulle være nemt at få ophold.

Kan familien ikke komme til Sverige, håber de at komme tilbage til Tyskland - og helst Wien i Østrig, hvor de følte sig godt tilpas.

Hanna frygter flygtningelejrene og den kommende vinter.

- Hvad skal der ske med mine børn? Nu bliver det vinter. Mine børn skal i skole. Jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke må rejse videre, siger Hanna igen.

Familien ønskede ikke at stille op til foto