Syriske Thaier: Jan Gintberg er et mønstereksempel på et godt venskab

Thaier Albakri har været i Danmark i godt og vel et år. Han har fået job, kan tale og forstå en del dansk, og han kender allerede lidt til Grundtvig - takket være Jan Gintberg.

Jan Gintberg som integrationsminister?

Det kunne være en mulighed, hvis man spørger 28-årige Thaier Albakri.

Han flygtede i 2015 fra Syrien til Danmark, fordi Islamisk Stat ville ham til livs. I Danmark blev han sat sammen med den danske komiker Jan Gintberg, som meldte sig som flygtningeven i kølvandet på den massive flygtningestrøm, der ramte Europa og Danmark i efteråret 2015.

Blevet rigtig gode venner

- Jan Gintberg er et mønstereksempel på et godt venskab i Danmark. Han har ingen fordomme, han er sjov, han er en hjælpsom person, fortæller Thaier på engelsk via mail.

Jan Gintberg og Thaier Albakri er blevet mere end bare flygtningevenner. De er blevet rigtig gode venner. (Foto: DR Danmark © (c) DR)

De to havde ikke umiddelbart meget til fælles, inden de mødte hinanden og lærte hinanden at kende, men der var én ting, de var fælles om. Ligesom Jan Gintberg var Thaier også stand up-komiker, før han flygtede.

Det kom frem i første program af to på DR1 'Gintberg - en fremmed flytter ind', som blev sendt i sidste uge.

- Jan og jeg er mere end bare to mennesker, der har mødt hinanden igennem Dansk Flygtningehjælp. Vi er blevet rigtig gode venner, og han gør alt, hvad han kan for at hjælpe mig til at komme tilbage til stand-up-scenen.

Danmarks svar på Dalai Lama

Derudover har Jan Gintberg været med til at åbne døre på det danske jobmarked. I dag er Thaier ansat hos tv-produktionsselskabet Metronome.

- Han har lært mig rigtig meget om det danske samfund, og hvordan man klarer de udfordringer, jeg møder som fremmed i Danmark, lyder det fra Thaier.

Blandt de ting, Gintberg har lært den unge syrer, er viden om Grundtvig, som komikeren kalder Danmarks svar på Dalai Lama.

Hør hans forklaring i klippet i toppen af artiklen.

Og så har Jan også lært Thaier de strikse regler for hæk-klipning i Danmark.

Forstår 60 procent dansk

Den tidligere skolelærer er også godt i gang med at lære dansk, og han skriver på engelsk, at det går rigtig godt med at lære sproget, før han slår over i dansk:

- Jeg kan godt tale lidt dansk, og jeg kan forstå ca. 60 procent.

- Dansk sprog er lidt hårdt, men jeg tror, jeg kan lære det med tiden.

Fik sjælen og familien tilbage

Thaier Alkrabi måtte flygte alene tilbage i 2015. Dengang efterlod han sin kone Hodda og deres tre børn på to, fem og syv år tilbage i Syrien. De kom til Danmark efter ti måneder på familiesammenføring.

- Jeg har det meget bedre, efter min familie er kommet til Danmark. Da jeg så dem i lufthavnen, var det som om, nogen gav mig min sjæl tilbage, skriver han.

Det eneste, Thaier har at beklage sig over i dag, er noget, som end ikke Jan Gintberg kan gøre noget ved, nemlig klimaet.

- Det går rigtigt godt. Lige med undtagelse af det kolde vejr, som jeg dog vænner mig mere og mere til hver dag.

"Tak Danmark"

Thaier Albakri håber at kunne blive i Danmark "ligeså længe, jeg kan få lov".

- Jeg respekterer landet og overholder mine pligter. Og det er ikke muligt for mig at tage tilbage til Syrien, som det er nu. Syrien er mit hjemland og mit fædreland, men jeg kan ikke leve frit i landet.

- Jeg kunne tage til Egypten, Tunesien, Algeriet eller et andet arabisk land, men jeg er komiker, og jeg fortæller jokes, og jeg er ikke sikker på, at de har den samme form for humor de steder, skriver han med en smiley

Jeg vil gerne sige "Tak Danmark", skriver han på dansk og fortsætter på engelsk:

- Tak for alt, I har gjort og gør for os.

Facebook
Twitter