Syv års fængsel til kandidat for indvandrerkritisk parti

Højreradikal mand, der har været opstillet for Frit Danmark, er idømt syv års fængsel for trusler, vold og våben.

Den 53-årige dømte nægter sig skyldig i alle anklagepunkter (arkivfoto) (Foto: claus fisker © Scanpix)

53-årige Michael Ellegaard, der har været opstillet for det indvandrerkritiske parti Frit Danmark, er ved Retten i Odense idømt syv års fængsel for trusler mod kommunen, vold mod en kvinde og besiddelse af en rørbombe og maskinpistol.

Den højreradikale mand har erkendt at have fremstillet en rørbombe, der blev fundet af politiet i en blomsterkasse foran hoveddøren ved mandens hjem i Odense-forstaden Bolbro.

Men det var til selvforsvar, fordi han følte sig truet af personer med forbindelse til en terrorsag i Vollsmose i 2007, har han forklaret i retten.

Han har nægtet sig skyldig i de øvrige anklagepunkter.

I maj 2006 blev Michael Ellegaard idømt seks måneders fængsel for at skyde mod politiet med et luftgevær.

Det argument køber retsformanden, Alex Nymark, dog ikke.

- Dødstrusler, der er blevet fremsat i en bog fra 2008, kan ikke føre til, at der skulle foreligge nødværge, siger dommeren med henvisning til, at truslerne mod Michael Ellegaard angiveligt blev fremsat i en bog fra 2008 om Vollsmose-sagen.

Under gulvbrædderne i soveværelset hos manden fandt politiet en fuldt funktionsdygtig maskinpistol med ammunition fra krigens tid.

Våbnet tilhørte farfaren, har den tiltalte forklaret.

- Han var modstandsmand, og det er jeg sådan set stolt af. Min farmor fortalte mig godt, at den lå et sted i skunken. Jeg ledte efter den, men fandt den ikke, har han forklaret i retten.

Men dommeren og de to domsmænd har dømt ham for besiddelse af våbnet samt en skarpladt 9-millimeter pistol af mærket Mauser.

- Det er justitsmord, det her, lyder det fra den tiltalte, da retsformanden har læst dommen op.

Hans advokat, Klaus Ewald, oplyser, at dommen vil blive anket til landsretten.

/ritzau/