Syv danske banker risikerer at bukke under

En række danske banker lider fortsat efter finanskrisen, viser ny analyse.

Den Jyske Sparekasse er blandt de banker, som analysen fra Bankresearch finder for usikker. (Foto: Hanne Høier- DR Syd)

Snesevis af banker og sparekasser er forsvundet siden finanskrisen satte ind. Krakket, blevet opkøbt eller fusioneret. Og flere pengeinstitutter kan være på vej i samme retning.

En ny analyse fra konsulentvirksomheden Bankresearch, som Berlingske omtaler i dag, peger på, at en række danske pengeinstitutter har så dårlig en forretning, at de er i risiko for at bukke under.

Syv små og mellemstore danske banker og sparekasser ligger isoleret i bunden af listen, som konsulentvirksomheden har lavet. Det samme er tilfældet for én færøsk.

- Der er en forøget risiko forbundet med pengeinstitutter, der ligger i det leje, siger Nicholas Rohde der er direktør i Bankresearch.

- Det er en kombination af, at deres indtjening ikke er god nok og at de har haft tab og dermed fået reduceret den ansvarlige kapital, som de bruger til at drive bank med.

Som almindelig bankkunde er man dækket af indskydergarantien, der sikrer de første 750.000 kr., man måtte have stående i banken.

Analyse baseret på en række faktorer

Listen over risikoen i de danske pengeinstitutter sammensætter Nicholas Rohde hvert år på baggrund af pengeinstitutternes egne nøgletal. Jo flere point en bank får, jo mere risikabel er den.

Det handler især om, hvor godt banken er polstret, i forhold til de udlån, den har. Derudover kigger analysen blandt andet på nøgletal indenfor områderne kapitaldækning, nedskrivninger, rentabilitet og indtjening.

Selvom især syv banker altså stadig kæmper for livet, så viser analysen faktisk at det generelt går lidt bedre for de fleste danske banker, fortæller Nicholas Rohde.

Flere af de syv pengeinstitutter har ligget i bunden af listen i flere år.

Tidligere år udkom listen i regi af NIRO Invest, men i år hedder firmaet Bankresearch. Det er femte gang, at Nicholas Rohde har sammenlignet bankerne. Analysen sælger han til pengeinstitutter og andre.

Facebook
Twitter