Syvdobbelt dosis og de gale piller: Alvorlige fejl med medicin på bosteder

Det kan have alvorlige konsekvenser, hvis børn og unge får for meget, for lidt eller forkert medicin.

Mange børn og unge, der bor på døgninstitutioner eller opholdssteder har lidelser, der gør at de skal have medicin, og at der skal holdes styr på deres behandling.

Men når Styrelsen for Patientsikkerhed tager på tilsynsbesøg, finder de så alvorlige problemer med bl.a. håndteringen af medicin, at de udsteder påbud til over halvdelen af bostederne.

Et påbud betyder, at stedet skal ændre deres måde at håndtere medicin på, hvis de fortsat skal have lov at give medicin.

Det kan have alvorlige konsekvenser og føre til forgiftning, hvis et barn eller en ung får for meget, for lidt eller den forkerte medicin. Eksemplerne her i artiklen stammer fra Giftlinjens telefonrådgivning, som ofte bliver kontaktet, når blandt andre børn og unge på bosteder har fået for meget eller forkert medicin.

DR Nyheder har gennemgået tilsynsrapporterne om døgninstitutioner og opholdssteder for børn og unge fra Styrelsen fra Patientsikkerhed og talt op, hvor ofte, der er problemer.

På Giftlinjen tage de imod opkaldene, når personale ringer ind og er i tvivl om et barn eller en ung har fået den forkerte medicinering.

Overlæge Søren Bøgevig er glad for at modtage opkaldene, fordi de giver mulighed for, at børnene og de unge kan få den rette hjælp. Men han er bekymret over, at der mangler viden om medicinen.

Styrelsen for Patientsikker begyndte sidste år at tage på tilsynsbesøg hos bosteder, herunder også opholdssteder og institutioner, hvor der bor udsatte børn og unge.

Og her har Styrelsen for Patientsikkerhed fundet overraskende mange problemer, fortæller Charlotte Hjort, der chef for tilsyn og rådgivning og ansvarlig for tilsyn med bosteder

Facebook
Twitter