T-rex-skelet kommer til Danmark for første gang

Skelet fra en tyrannosaurus rex samt fem andre dinosaurer udstilles fra april på Statens Naturhistoriske Museum

Skelettet af en 66 millioner år gammel t-rex bliver i det nye år udstillet på Statens Naturhistoriske Museum. (Foto: © AFP / John MacDougall, Ritzau Scanpix)

I april flytter et af de mest komplette skeletter af en tyrannosaurus rex for første gang nogensinde ind i en særudstilling om dinosaurer med t-rex som hovedperson.

Det 12 meter lange og 3,4 meter høje skelet med gabet fuld af sylespidse tænder udstilles sammen med fem andre dinosaurer på Statens Naturhistoriske Museum i København.

- Det bliver ikke større. Der har aldrig været en t-rex i Danmark, så det er første gang, vi har mulighed for at vise danskerne en ægte t-rex, siger museumsdirektør Peter Kjærgaard.

Mineralerne i jorden har gjort, at knoglerne er fuldstændig matsorte.

Skelettet blev fundet i delstaten Montana i USA i 2010, og hidtil har det kun kunnet opleves på Naturhistorisk Museum i Berlin.

170 af 300 knogler

Dinosaur-fossilet er danskejet og opkaldt "Tristan Otto" efter ejeren Niels Nielsens to sønner. Han har en dansk mor og en iransk far, er opvokset i Danmark, men bor nu i London.

Der er fundet omkring 50 eksemplarer af den kødædende dinosaur på verdensplan siden 1902, og da "Tristan Otto" har 170 originale knogler ud af 300, er den blandt de mest komplette fossiler.

- Det er et af de mest imponerende skeletter, jeg nogensinde har set. Det har et kæmpekranie, enorme tænder og rigtig store klør. Den sorte farve gør, at det bliver endnu mere vildt.

Hele fem fossiler - herunder triceratops, en planteædende dinosaur med tre horn - kommer til at fylde lokalerne.

Han påpeger, at selv om dinosaurerne kan se dystre ud, er det en udstilling for hele familien. Peter Kjærgaards håb er, at særudstillingen kan øge interessen generelt for det naturhistoriske område.

/ritzau/