Tålmodigheden er opbrugt: Nu bliver larm straffet med bøde og konfiskering af anlæg

Københavns Politi skærper indsatsen for at få mere ro i byen.

Flere steder i København samler folk sig på offentlige steder for at drikke øl og holde fester. (Foto: Henrik Pyndt Sørensen © (C) Henrik Pyndt Sørensen)

Betjentene i Københavns Politi er færdige med at gå rundt og bede folk om at dæmpe sig og skrue ned for musikken.

I stedet vil de beredvilligt hive bødeblokken frem, hvis fester og anlæg udendørs larmer for meget.

Det siger Peter Dahl, chef for beredskabet i Københavns Politi.

- Vi er bare nået til et sted, hvor vi må erkende, at vores dialogbaserede tilgang ikke har haft den helt store effekt, siger han og fortsætter:

- Vi ser stadig massivt, at særligt unge mennesker tager ud i det offentlige rum og spiller med blandt andet de her soundboxes og i det hele taget fester i det offentlige rum.

Der har i løbet af de seneste måneder været adskillige historier om københavnere bosat nær grønne arealer, der får spoleret deres nattesøvn. Politiet har i år også modtaget dobbelt så mange anmeldelser om "musik til ulempe" sammenliget med sidste år.

Og nu er tålmodigheden opbrugt.

- Det er en indsats, vi strammer op på før den kommende weekend, hvor vejret tyder på, at det er som skabt til at komme ud i det fri. Men det ændrer ikke på, at man skal tage hensyn til hinanden og hensyn til, at nogle gerne vil sove om natten, siger Peter Dahl.

- Så nu sætter vi ekstra ressourcer ind, og den dialogbaserede tilgang vil vi nedtone. Nu giver vi vores politifolk mulighed for at skride frem med bøder med det samme.

Kan konfiskere anlæg

Peter Dahl understreger, at det ikke kun gælder larm i form af høj musik fra anlæg.

- Det gælder i det hele taget støj og larm i det offentlige rum, siger han.

Når politiet giver en bøde, der vil ligge i størrelsesordenen 1.500 kroner, vil de samtidig udstede et påbud om, at larmen skal stoppe. Hvis det ikke virker, kan politiet tage anlægget fra dem, der sidder med det.

Hvis jeg sætter mig ned på eksempelvis Islands Brygge, når jeg har fri i aften, hvor højt skal jeg så spille for, at en betjent giver mig en bøde?

- Det hedder sig, at det skal forstyrre den offentlige ro og orden. Så det har også meget at gøre med tidspunktet på døgnet. Hvis man sidder på Islands Brygge klokken to om natten, og bassen står ud fra anlægget, er der vist ikke nogen, der er i tvivl om, at det ikke er i orden.

- Så anerkender jeg, at der kan være nogle tvivlstilfælde, og der er det mit håb, at politifolkene stadig vil bruge deres sunde fornuft i forhold til, hvornår de skal give en bøde.

Men hvis jeg sidder dernede i aften, og bassen kører derudad, og en politivogn kommer kørende forbi, så kan jeg godt forvente at få en bøde og ikke en venlig henstilling?

- Ja.